Home Nieuws Psychedelica in therapie

Psychedelica in therapie

Vandaag verscheen de factsheet Psychedelica-therapie. Een Factsheet over psychedelica en de therapeutische toepassingen van psychedelica bij psychische aandoeningen van het Trimbos-instituut.

Uit onderzoek is bekend dat psilocybineketamine en MDMA vooral als partydrugs worden gebruikt, bijvoorbeeld in het uitgaansleven of voor spirituele doeleinden en persoonlijke groei. In de afgelopen jaren is er (hernieuwde) belangstelling vanuit de wetenschap en media voor de toepassing van psychedelica als hulpmiddel bij de behandeling van verschillende psychische aandoeningen. Bijvoorbeeld bij mensen met ernstige psychische aandoeningen bij wie de huidige behandelingen niet of onvoldoende werken, zoals therapieresistente depressie of hardnekkige PTSS.

In de factsheet wordt beschreven wat er wordt verstaan onder de term psychedelica en wat wordt bedoeld met het ‘recreatief’, ‘therapeutisch’ en medisch-therapeutisch gebruik van deze middelen. Ook kun je de huidige stand van wetenschap lezen over de effectiviteit van de therapeutische toepassingen van psychedelica.

Weinig bekend over risico’s en bijwerkingen

Ondanks de veelbelovende resultaten uit de (veelal) kleinschalige studies, is er nog weinig bekend over de lange-termijnrisico’s en bijwerkingen van deze middelen. Ook weten we nog niet hoe lang de therapeutische effecten aanhouden en voor welke groep patiënten deze behandelingen geschikt zijn. Het gebruik van psychedelica brengt namelijk risico’s met zich mee, juist bij mensen met psychische problematiek. Verder is het risico dat door positieve verhalen in het nieuws mensen met psychische problemen zonder de juiste voorlichting en medische begeleiding psychedelica gaan gebruiken. Hierdoor kunnen hun psychische problemen verergeren.

Meer onderzoek nodig

Meer grootschalig en goed opgezet onderzoek is nodig. Op dit moment lopen er in Nederland en wereldwijd verschillende studies om de werkzaamheid en veiligheid verder te onderzoeken.

Veelgestelde vragen over psychedelica

Scroll naar boven