Home Nieuws Truffelceremonies tegen mentale klachten: 'Soort super-placebo'

Truffelceremonies tegen mentale klachten: ‘Soort super-placebo’

Psychedelica als behandelmiddel tegen een burn-out, depressie of verslaving: het gebruik van truffels, paddo’s of LSD tegen mentale klachten is sinds kort steeds meer in opkomst. Maar is het veilig?

“Ik denk dat psychedelica een soort super-placebo’s zijn die alleen bij hele uitzonderlijke gevallen kunnen helpen”, vertelt Michiel van Elk, universitair hoofddocent Cognitieve Psychologie.

Nieuwe inzichten

Michiel van Elk legt uit: “Door psychedelica worden onze waarnemingen niet meer gefilterd, waardoor meer zintuiglijke prikkels binnenkomen. Alles wat je ziet, hoort en voelt is intenser. Daarnaast verstoren psychedelica de voorspellende functie van ons brein. Daardoor wordt de ervaring vaak gezien als onvoorspelbaar, chaotisch en onzeker. Maar daardoor kunnen mensen ook bepaalde dingen zien of horen die ze normaal gesproken nooit zouden kunnen waarnemen.”

Risico’s

Steven Biemans van het Trimbos-instituut geeft ook aan dat er een risico zit aan het gebruik van psychedelica. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het ongezond is voor je lichaam. De risico’s hebben vooral te maken met de psyche. “Mensen kunnen inderdaad angstig worden of in paniek raken, zelfs als ze goed in hun vel zitten”, vertelt hij. “Het klopt inderdaad dat mensen hele nare ervaringen of zelfs trauma’s kunnen oplopen door een bad trip. Onderzoek laat zien dat mensen die niet goed in hun vel zitten of bang zijn om controle te verliezen, een grotere kans hebben op een slechte ervaring.”

Psychedelica als hulpmiddel tegen mentale problemen is dan ook niet voor iedereen geschikt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor mensen die medicatie als antidepressiva gebruiken, of een verhoogd risico hebben op psychoses.

Lees het hele artikel van Elles Mulder op Linda.nl.

Meer info:

Scroll naar boven