Home Nieuws Wat er aan de hand kan zijn als MDMA opeens niet meer werkt

Wat er aan de hand kan zijn als MDMA opeens niet meer werkt

Sommige xtc-gebruikers zeggen dat ze geen effecten meer voelen van de drug.

Het is lastig om het over MDMA te hebben zonder in clichés te vervallen,” lacht Laura, die voor het eerst xtc gebruikte in de late jaren ‘90, toen het goedje op de golven van Gatecrasher en Fatboy Slim aan het surfen was. “Maar die eerste keer voelde het alsof alles was zoals het moest zijn. Ik kreeg van die golven van oncontroleerbaar genot en ik had een uitbundige reactie op elektronische muziek. Het voelde alsof elke laag van dit lied me raakte. Het had iets te vertellen.” 

Helaas is de diepgang van Laura’s xtc-ervaringen na zes à acht keer veranderd. “Dat gevoel van extase, van oncontroleerbaar licht in de wereld, het was er niet meer.” Ze was – om vakjargon te gebruiken – “de magie kwijt”. 

Ze is niet de enige: er zijn talloze threads op RedditBluelightErowid en andere forums over drugsinfo die over deze aandoening gaan. Zelfs Ann Shulgin, iconisch medeauteur van de drugsbijbels Pihkal en Tihkal en vrouw van de zogenoemde godfather van MDMA, Sasha Shulgin, heeft het gehad over hoe zij zelf de magie kwijtraakte. Dus hoe kan dit gebeuren – en is het mogelijk om het weer terug te vinden als je het kwijt bent?

Matt Baggott publiceert al sinds 1999 onderzoek over MDMA en is nu de directeur van Tactogen, een bedrijf dat MDMA-achtige substanties ontwikkeld voor medicinaal gebruik. “We weten niet echt wat het verlies van therapeutische effecten, oftewel ‘verlies van magie’, veroorzaakt,” vertelt hij me in een email. “MDMA kan, zeker bij een hoge dosis of bij meerdere dosissen op een avond, een blijvende afname in serotonine, tryptofaanhydroxylase – een belangrijke enzym die serotonine aanmaakt – en serotoninetransporter veroorzaken. Deze afnames zouden ervoor kunnen zorgen dat je brein minder serotonine dan dopamine afgeeft, waardoor MDMA minder magisch kan voelen en meer als een gebruikelijke stimulant voelt.” 

Lees het hele artikel van David Hillier op VICE.com.

Meer info:

Scroll naar boven