Home Vraag Wat zijn de risico's van het slikken van hele sterke XTC pillen?

Wat zijn de risico’s van het slikken van hele sterke XTC pillen?

Er zijn bijna alleen maar hooggedoseerde XTC pillen op de drugsmarkt. Dit zijn hele sterke XTC pillen van minimaal 150/200 milligram MDMA. Bij sterke pillen neemt het bekende “love” gevoel niet toe, maar ervaar je juist meer speedy effecten: je staat erg strak . Als je vaak sterke pillen slikt dan treedt er tolerantie op voor de effecten van XTC. Het typische XTC gevoel wordt steeds minder. Je bent zijn dan geneigd om meer te slikken, waardoor je alleen maar het oppeppende effect voelt en meer en meer speedy wordt. Ook nemen de risico’s toe . Je hebt eerder last van angst, paniek of overgeven. Je kunt bewusteloos raken en er is kans op een levensbedreigende toestand zoals oververhitting of serotoninesyndroom. En de dinsdagdip is veel zwaarder.

MDMA testen op de testservice

Niet elke XTC pil bevat evenveel MDMA. In sommige pillen zit maar 20 milligram en in anderen soms zelfs 300 milligram. Een XTCpil bevat de laatste jaren ongeveer gemiddeld 170 mg MDMA. Door je pil te testen weet je hoeveel MDMA er ongeveer in je pil zit. Meer informatie hierover kun je krijgen via een testservice. Kijk hier voor adressen van testservices. Websites en fora zijn geen betrouwbare bron van informatie omdat iedereen er op kan zetten wat hij wil.

Dosering

200 mg is een hele zware dosis voor een gemiddeld persoon. Er is geen ‘veilige dosis’ voor XTC. Dat komt omdat er ook mensen zijn die extreem gevoelig zijn voor XTC. Voor hen kan 1 pil ook al zeer gevaarlijk zijn. Het gebruik van XTC is dus nooit zonder risico,. Je kunt je wel aan de volgende richtlijn te houden en zo de bijwerkingen en risico’s zo veel mogelijk verkleinen:
Mensen die vaker XTC gebruiken gaan uit van een dosis van 1-1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Dat is voor iemand van 70 kilo één pil van 70-105 mg MDMA. Als je het nog nooit gedaan hebt kun je beter lager doseren met 0,5-1 mg per kilo lichaamsgewicht. 

Werking

XTC heeft een oppeppend en een bewustzijnsveranderend effect. Het oppeppende effect geeft je energie en je voelt je helder en alert. Door het bewustzijnsveranderende effect voel je je goed, ontspannen, open en verbonden met anderen. XTC zorgt voor de afgifte van neurotransmitters zoals serotonine, noradrenaline en dopamine. XTC heeft vooral invloed op de serotoninehuishouding in de hersenen. Serotonine heeft invloed op je stemming, slaap, emotie en eetlust.

‘Bijslikken’

Bij het slikken van een hoge dosis is de serotoninevoorraad in je hersenen snel opgebruikt. Sommige mensen kiezen ervoor om dan ‘bij te nemen’ omdat ze de eerste sterke roes vast willen houden. Dat heeft alleen niet zo veel zin. Het gewenste “love” gevoel van de eerste dosis van die avond krijg je niet meer terug en de kater en de lichamelijke bijwerkingen nemen alleen maar toe: je krijgt een droge mond, gespannen spieren en gaat met je tanden knarsen. Dat is vaak het moment waarop mensen denken dat er (veel) speed in hun pillen zit. Je bouwt tolerantie op voor het bewustzijnsveranderende effect, omdat de serotoninevoorraad eerst weer op peil moet zijn. Aan het oppeppende effect wen je veel langzamer. Gevolg is dat als je meer gaat slikken je alleen maar het oppeppende effect voelt en meer en meer speedy wordt.

Acute risico’s

Door het slikken van sterke pillen (vanaf 150-200 mg) is de kans groter op overgeven, angst en paniek. Ook kan het gepaard gaan met bewusteloosheid en levensbedreigende situaties, zoals oververhitting of het serotonine syndroom. Wat voor effect het serotonine syndroom heeft op mensen is afhankelijk van welke middelen en de hoeveelheid middelen zij gebruikt hebben. Lees meer over het serotonine syndroom.

Risico’s op de langere termijn

De dinsdagdip kan zwaar zijn doordat de gehele serotoninevoorraad uitgeput is geraakt. Deze moet dan eerst worden aangevuld. Dit kan enige tijd duren. Niet iedereen heeft hier last van, maar over het algemeen zijn de klachten binnen een aantal dagen weg. Soms kan het iets langer duren. Na ongeveer twee a drie weken is het lichaam weer hersteld. Toch raden we aan een marge te nemen van zes tot acht weken. Dit om de kans op hersenschade te beperken. Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Je geheugen, je concentratie en je stemming worden mogelijk aangetast. Hoe vaker je neemt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade. 


Scroll naar boven