Home Vraag Er bestaan allerlei verhalen over GHB in drankjes. Wat is daar van waar?

Er bestaan allerlei verhalen over GHB in drankjes. Wat is daar van waar?

Het komt voor dat er GHB in drankjes gedaan wordt. Maar het gebeurt niet vaak. Het is belangrijk om altijd goed op je glas te letten. Je kunt de zoute smaak van GHB overigens meestal goed proeven.

GHB in drankjes, hoe kan dit gebeuren?

  • Er zijn gevallen bekend waarbij GHB in drankjes werd gedaan, om iemand gewilliger te maken.
  • GHB ontspant en ontremt. Daardoor krijg je soms zin in seks. Je gaat ook gemakkelijker over je grenzen, zeker als je veel GHB hebt ingenomen. Anderen kunnen daar misbruik van maken.
  • Op plekken waar (veel) GHB wordt gebruikt, raken glazen met en zonder GHB soms – per ongeluk – verwisseld.
  • Je kunt de zoute smaak van GHB meestal goed proeven – zeker als je er op let en niet onder invloed bent.
  • Toch kan het gebeuren dat je het niet goed proeft. Je proeft het minder als je drankje erg zoet, zout of bitter is. Of als je zelf veel alcohol hebt gedronken.

Hoe vaak komt het voor dat er GHB in drankjes wordt gedaan?

Er is te weinig onderzoek naar drogeren gedaan om hier goed conclusies uit te trekken. Uit de studies die wel gedaan zijn lijkt wel te komen dat drogeren mogelijk minder vaak gebeurt dan dat mensen denken. Maar onderzoek naar drogeren is erg moeilijk om goed uit te voeren. De precieze hoeveelheid slachtoffers is daarom niet bekend. Vooral omdat GHB maar tot 6 uur na inname zorgt voor een positieve uitslag op een urinetest,  is het onderzoek moeilijk.

Wat kun je doen als je vermoedt dat je gedrogeerd bent?

  • Denk je dat je ongewild GHB hebt gedronken? Probeer het uit te spugen en waarschuw iemand die je vertrouwt.
  • Ga naar een barmedewerker of de EHBO. Als je denkt gedrogeerd te zijn kun je altijd aangifte doen bij de politie. Als het vaker voorkomt kan de politie de eigenaar van de club, café of kroeg waarschuwen en hem of haar vragen maatregelen te nemen.
  • Je kunt een urinetest doen via de huisarts. Het is dan heel belangrijk om dat zo snel mogelijk te doen. Helaas zijn de meeste drugs maar een paar uur tot een aantal dagen aantoonbaar in de urine. Voor GHB is dit bij eenmalig gebruik vaak zelfs maar maximaal 6 uur. Vang je urine dus zo snel mogelijk op en bewaar het in de koelkast.
  • Twijfel je of je gedrogeerd bent? Bel met de Drugs Infolijn, zij kunnen je hiermee helpen.
  • Heb jij een nare seksuele ervaring gehad (online of offline) en heb je hulp nodig? Dan kun je bellen, chatten of mailen met het Centrum Seksueel Geweld: 08000188. Het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen ze jou het beste helpen. Is het langer geleden? Ook dan kun je bij het Centrum Seksueel Geweld terecht. Belangrijk om te weten is dat dit nooit jouw schuld is geweest.

Lees hier het antwoord op de veelgestelde vraag Help er zat drugs in mijn drankje, wat nu?
Of lees meer over drogeren in het algemeen.


Scroll naar boven