Home Vraag Gepakt met drugs, mag je dan terug naar het feest?

Gepakt met drugs, mag je dan terug naar het feest?

Als je bij controle gepakt wordt met drugs dan kan dit in beslag worden genomen. Heb je meer bij je dan een gebruikershoeveelheid dan kun je een boete krijgen, een strafblad of zelfs een gevangenisstraf. Vaak geldt een streng ‘zero tolerance’ beleid. Dat wil zeggen dat je met een gebruikershoeveelheid de toegang tot het feest wordt ontzegd, maar dit verschilt per feest en per regio.

Meer details

In het algemeen kun je uitgaan van de volgende ‘regels’ op feesten:

  • Als bezoeker bij een dancefeest loop je altijd de kans dat je gecontroleerd wordt.
  • Als je wordt gecontroleerd en je hebt drugs bij je, dan kan het in beslag worden genomen. Als je een gebruikshoeveelheid bij je hebt, kan de politie dit in beslag nemen (sepot met afstand), maar je krijgt geen boete.
  • Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een half gram bij harddrugs (cocaïne, amfetamine etc.), 1 xtc pil en minder dan 5 ml GHB.
  • Als je meer dan een gebruikershoeveelheid op zak hebt, kun je – afhankelijk van de hoeveelheid die je bezit – een boete, een strafblad krijgen of zelfs een gevangenisstraf.
  • Als je een boete direct betaalt dan krijg je automatisch een strafblad. Het gevolg hiervan is je in veel gevallen vijf jaar lang geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt krijgen. Hier kan om gevraagd worden bij een sollicitatie voor een baan in bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg. Vraag daarom altijd om een acceptgiro, of schakel een advocaat in. Lees hier alles over op de pagina drugs en de wet.

NB in Nederland is het gebruiken van drugs niet strafbaar maar het bezit ervan wel. Maar om overlast te voorkomen, kunnen gemeenten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen dat drugsgebruik in sommige gebieden wel strafbaar is. Op die plekken kun je bijvoorbeeld aangehouden worden als je een joint rookt. Zo ook op feesten dus.

Zero Tolerance

Vaak wordt er op feesten en festivals een streng ‘zero tolerance’ beleid gevoerd. Dat wil zeggen dat je met een gebruikershoeveelheid de toegang tot het feest wordt ontzegd. Dit kan wel per feest en per regio verschillen, maar ook nog eens per persoon. Het is maar net wie je treft op dat moment. Je zou in ieder geval bij de organisator na kunnen vragen hoe zij hiermee omgaan, maar dat is alsnog geen garantie voor terugkeer naar het feest. In in principe is er geen reden meer om je te weigeren terug te gaan naar het feest als de drugs in beslag zijn genomen. Je vormt immers geen gevaar meer voor de openbare orde en er zijn geen gezondheidsrisico’s. Helaas is de praktijk vaak anders en word je toch niet meer toegelaten.

Drugsstraat

Ook was er bij een aantal feesten sprake van een “drugsstraat”. Een plek op het festivalterrein waar justitie aanwezig was om razendsnel te vervolgen. Festivalgangers die akkoord gingen met de strafbeschikking, kregen naast een boete ook een strafblad. Dit soms zonder dat ze juridisch advies kregen van een advocaat. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo is het krijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag ineens veel moeilijker en is reizen naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten een probleem. Er kwam kritiek op deze werkwijze en ook het OM wilde de zaken anders aanpakken: in plaats daarvan worden de overtreders door de politie overgebracht naar een politiebureau of bureau van het OM. Tijdens festivals verzamelen zich daar onder andere een officier van justitie, een piketadvocaat, de reclassering, Slachtofferhulp en andere organisaties. Die nemen samen een beslissing wat er met een verdachte gaat gebeuren. In plaats van iedere overtreder weg te sturen met een boete, wordt nu veel meer gekeken naar de specifieke zaak. Heeft de verdachte hulp nodig? Bijvoorbeeld om van een verslaving af te komen? Is de verdachte jong en zou Bureau Halt iets kunnen betekenen? Of gaat het om echte dealers en moet de verdachte het strafrecht in.

Tips voor als je gepakt wordt met drugs

Een overzicht van tips kun je vinden op unity.nl (onder het kopje Gepakt met drugs en nu?).


Terug naar overzicht

Vergroot lettertype
Scroll naar top