Home Vraag Gepakt met drugs, mag je dan terug naar het feest?

Gepakt met drugs, mag je dan terug naar het feest?

Als je bij controle gepakt wordt met drugs dan kan dit in beslag worden genomen. Heb je meer bij je dan een gebruikershoeveelheid dan kun je een boete krijgen, een strafblad of zelfs een gevangenisstraf. Vaak geldt een streng ‘zero tolerance’ beleid. Dat wil zeggen dat je met een gebruikershoeveelheid de toegang tot het feest wordt ontzegd, maar dit verschilt per feest en per regio.

Meer details

In het algemeen kun je uitgaan van de volgende ‘regels’ op feesten:

  • Als bezoeker bij een dancefeest loop je altijd de kans dat je gecontroleerd wordt.
  • Als je wordt gecontroleerd en je hebt een gebruikshoeveelheid drugs bij je, dan kan de politie dit in beslag nemen (sepot met afstand), maar je krijgt geen boete.
  • Een gebruikshoeveelheid: minder dan 5 gram hasj of wiet, maximaal een half gram bij cocaïne of speed, 1 xtc pil en minder dan 5 ml GHB.
  • Als je meer op zak hebt, kun je een boete, strafblad of een gevangenisstraf krijgen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid die je bij je hebt.
  • Als je een boete direct betaalt dan krijg je automatisch een strafblad. Het gevolg hiervan is je in vaak vijf jaar lang geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt krijgen. Dit heb je soms nodig bij banen in het onderwijs of de zorg. Vraag daarom altijd om een acceptgiro, of schakel een advocaat in. Lees hier alles over op de pagina drugs en de wet.

In Nederland is het gebruiken van drugs niet strafbaar, maar het bezit ervan wel. Maar om overlast te voorkomen, kunnen gemeenten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen dat drugsgebruik in sommige gebieden wel strafbaar is. Op die plekken kun je bijvoorbeeld aangehouden worden als je een joint rookt. Zo ook op feesten dus.

Zero Tolerance

Vaak wordt er op feesten en festivals een streng ‘zero tolerance’ beleid gevoerd. Dat wil zeggen dat je met een gebruikershoeveelheid de toegang tot het feest wordt ontzegd. Dit kan wel per feest en per regio verschillen, maar ook nog eens per persoon. Het is maar net wie je treft op dat moment. Je zou in ieder geval bij de organisator na kunnen vragen hoe zij hiermee omgaan. Maar het is geen garantie dat je terug mag naar het feest. In principe is er geen reden meer om je te weigeren. Je vormt immers geen gevaar meer voor de openbare orde en er zijn geen gezondheidsrisico’s. Helaas is de praktijk vaak anders en word je toch niet meer toegelaten.

Drugsstraat

Soms is er een “drugsstraat” ingericht: een plek op het festivalterrein waar justitie aanwezig is om razendsnel te vervolgen. Festivalgangers gaan soms snel akkoord met de strafbeschikking, en krijgen dan naast een boete ook een strafblad. Dit soms zonder dat ze juridisch advies van een advocaat. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Een VOG krijgen is ineens veel moeilijker en reizen naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten is een probleem. Er kwam kritiek op deze werkwijze en ook het OM wilde de zaken anders aanpakken. De overtreders worden overgebracht naar een politiebureau of bureau van het OM. Ter plaatse zijn een officier van justitie, een piketadvocaat, de reclassering, Slachtofferhulp en andere organisaties. In plaats van iedere overtreder te beboeten, wordt gekeken naar de specifieke zaak. Heeft de verdachte hulp nodig bij een verslaving? Is de verdachte jong en zou Bureau Halt iets kunnen betekenen? Of gaat het om echte dealers en moet de verdachte het strafrecht in.

Tips voor als je gepakt wordt met drugs

Iedere bezoeker van een festival/feest kan aangehouden worden; ook als je geen drugs b­ij je hebt. Een overzicht van je eigen rechten en de r­egels waar de politie zich aan moet houden plus allerlei tips kun je vinden op unity.nl.


Scroll naar boven