Home Vraag Kun je depressief worden van XTC?

Kun je depressief worden van XTC?

Ja, het klopt dat XTC-gebruikers vaker last hebben van depressieve klachten dan niet-gebruikers, maar het is nergens aangetoond dat je depressief kunt worden van XTC. De meeste klachten verdwijnen op de duur weer. 

 

Meer details

Zijn gebruikers van XTC depressiever dan mensen die geen drugs gebruiken? Omdat XTC (mdma) voor tijdelijke serotonine tekort zorgt, zou herhaaldelijk gebruik in theorie voor een depressie kunnen zorgen op de lange termijn.

Veel gebruikers van XTC hebben last van een “dinsdagdip”: een gevoel van leegheid en lichte depressie enkele dagen na gebruik. Dit gevoel is weer weg op dag vier. Nader onderzoek laat zien dat dit voornamelijk met slaaptekort of een veranderd slaapritme te maken heeft en minder met het gebruik van XTC op zichzelf.

Bij hevig gebruik wijzen de meeste studies uit dat er tijdelijk sprake is van symptomen van depressie. In een onderzoek waarbij zeshonderd gebruikers van XTC en een controle groep werd gevraagd naar depressie, bleek dat XTC-gebruikers meer symptomen van depressie hadden, zoals zelfmoordgedachten en minder plezier in het leven. Er zijn meer onderzoeken met soortgelijke resultaten.

Maar de lagere score van XTC-gebruikers zou dus ook verband kunnen houden met de ’dinsdagdip’. Dit is dus eigenlijk een acuut effect van XTC en niet zozeer een lange termijn effect. Een andere kanttekening: deze symptomen van depressie zijn over het algemeen 2 jaar na gebruik allemaal weg, behalve bij personen die al symptomen hadden voordat ze XTC gingen gebruiken, of een genetische aanleg hebben voor depressie. Maar bij de meeste mensen verdwijnen deze klachten nadat ze met gebruik gestopt zijn. Je zou ook kunnen bedenken dat mensen met depressieve klachten eerder geneigd zijn XTC te gebruiken.

Conclusie
Ja, het klopt dat XTC-gebruikers vaker last hebben van depressieve klachten dan niet-gebruikers, maar het is nergens aangetoond dat je depressief kunt worden van XTC. De meeste klachten verdwijnen op de duur. Andersom is er wél een verband: mensen met een aanleg voor depressie hebben eerder de neiging XTC te gebruiken. Dit kan wel voor vervelende gevolgen zorgen op de langere duur. Dit vergroot namelijk de kans dat je last blijft houden van depressieve klachten. Je kunt dan dus beter helemaal geen XTC gebruiken. Probleem is dat je niet altijd van jezelf weet of je een aanleg hebt voor depressie.

 


Scroll naar boven