Home Vraag Kun je de XTC-dip voorkomen?

Kun je de XTC-dip voorkomen?

Het optreden van een XTC-dip kan liggen aan uitputting van je serotoninesysteem, het je niet goed voorbereiden op gebruik en aan te veel en te vaak gebruik. De werking van de prepare en repair producten uit de smartshop is niet bewezen. Aan het eind van het lange antwoord staan een aantal tips om een dip kunt voorkomen.

Meer details

Veel mensen voelen zich de dag (of twee dagen) na XTC-gebruik (“dinsdag-dip”) behoorlijk brak. Soms hebben ze ook de dag erna last van somberheid die soms wel een dag of vijf aanhoudt. Bij een klein aantal mensen kunnen depressieve klachten weken duren. Soms begint het meteen nadat de pil is uitgewerkt (de ‘come-down’) met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerdheid zijn, geheugenstoornissen of even niet goed meer kunnen zien.

Een verklaring voor de dip is de uitputting van je serotonine-systeem. Het gebruik van XTC heeft extra serotonine vrijgemaakt waardoor je je zo goed voelde. Die voorraad is nu uitgeput waardoor je dat lege gevoel krijgt. Die serotoninevoorraad moet weer op peil gebracht worden. Daarvoor is tijd en rust nodig. Zwaar en regelmatig gebruik put je serotoninesysteem nog verder uit waardoor de na-effecten alleen maar heftiger worden. Dat geldt ook voor het combineren met andere stimulerende middelen als speed en coke. Dat is een extra aanslag op je serotonine-systeem en draagt bij aan de duur van de kater. Ook gebruik van alcohol kan bijdragen aan de kater.

Een tweede reden kan zijn dat je je niet goed op het gebruik voorbereid hebt. Misschien voelde je je voor het uitgaan al niet goed of erg moe en nam je een pil terwijl je dat eigenlijk beter niet had kunnen doen. Als dan ook het uitgaan niet leuk was en je niet echt genoten hebt, wordt de kater des te groter.

Een andere verklaring voor de dip luidt wel dat de overgang naar je gewone alledaagse bestaan (morgen weer aan het werk) neerslachtige of verdrietige gevoelens kan oproepen. Sommige gebruikers zien daar zó tegen op, dat ze meerdere pillen nemen om de dinsdagdip maar uit te stellen. Dat leidt meestal tot zwaardere katers en spijt. Sowieso leidt te vaak en te veel gebruik tot zwaardere katers.

De werkzaamheid van prepare & repair preparaten uit de smartshop is niet bewezen. Ook het nemen van andere drugs om de landing te verzachten (zoals cannabis of slaap- en kalmeringsmiddelen) is niet echt verstandig.

Over XTC is nog niet alles bekend. XTC gebruiken is dus risico lopen. Gebruik je dan kun je het volgende doen om de kans op een kater te verkleinen:

  • Zorg dat je goed uitgerust bent en in een goede stemming verkeert.
  • Bereid je voor, weet naar wat voor feest je gaat en met wie.
  • Laat je XTC testen!
  • Slik niet teveel; dat wil zeggen slik niet meer dan 1-1,5 mg per kilogram lichaamsgewicht. (iemand die 60 kilo weegt moet dus geen zwaardere pil nemen dan 60 tot 90 milligram). Slik ook niet te vaak. Een paar keer per jaar.
  • Gebruik geen andere drugs of alcohol (de combinatie met speed of coke put je serotoninesysteem extra uit), drink water (hou 1 glas per uur aan) en neem af en toe pauze.
  • Rust de volgende dag goed uit en eet goed zodat je je reserves weer kunt aanvullen.
  • Neem de volgende dag vitamine C en anti-oxidanten. Dit vind je in groene thee, groenten zoals broccoli, kool, selderij, ui en peterselie en in vruchten als appels, bramen, cranberries, frambozen, grapefruit, peren en pruimen. Anti-oxidanten beschermen je weefsels en organen tegen gifstoffen. 
  • Bedenk dat de dinsdagdip erbij hoort, net als de pieken, en dat je je erop moet instellen. Het is gewoon een van de nadelen van XTC-gebruik.
  • Lees ook het antwoord op de FAQ: Wat is 5-HTP en kan dit de schade door XTC verminderen?
  • Combineer XTC nooit met andere middelen of medicijnen die op het serotonine systeem werken.

 


Vergroot lettertype
Scroll to Top