Home Vraag Kun je de XTC dip voorkomen?

Kun je de XTC dip voorkomen?

Iedereen heeft wel eens gehoord van de beruchte dinsdag dip nadat je XTC hebt geslikt. De vraag is waarom heb je die XTC kater altijd twee dagen later en hoe kun je deze XTC bijwerkingen het beste voorkomen? Lees er alles over op deze pagina.

Wat is een dinsdag dip?

Als je XTC neemt voel je de volgende dag nog een licht na-effect. Dit kan een prettig gevoel zijn, maar ook leeg en deprimerend. Veel mensen voelen zich twee dagen erna behoorlijk brak en moe. Dit is de zogenaamde dinsdagdip. Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen. Bij veel en vaak gebruik kan het zelfs maanden duren. Sommige mensen hebben overigens nooit last van een dip.

Bijwerkingen van XTC de dag(en) erna

Bij een klein aantal mensen kunnen depressieve klachten weken duren. Soms begint het meteen nadat de pil is uitgewerkt (de ‘come-down’) met:

 • nergens zin in hebben
 • geïrriteerd zijn
 • huilbuien
 • ongeconcentreerd zijn
 • geheugenstoornissen
 • even niet goed meer kunnen zien.

Waarom heb je de xtc kater pas de dag(en) erna?

Waarom deze klachten niet gelijk de dag na gebruik optreden, is niet geheel duidelijk. Er zijn een aantal verklaringen te bedenken:

 • De dip komt door uitputting van je serotonine-systeem. Het gebruik van XTC heeft extra serotonine vrijgemaakt waardoor je je zo goed voelde. Die voorraad is nu uitgeput, waardoor je dat lege gevoel krijgt. Die serotoninevoorraad moet weer op peil gebracht worden. Dit kan enige tijd duren. Niet iedereen heeft hier last van, maar over het algemeen zijn de klachten die daarmee gepaard gaan binnen een aantal dagen weg. Soms kan het iets langer duren.
 • Een andere reden kan zijn dat je je niet goed hebt voorbereid. Je was voor gebruik al moe of niet lekker.  Je nam een pil terwijl je dat eigenlijk beter niet had kunnen doen. Ook voor, tijdens of na het gebruik te weinig eten of slecht slapen maakt de dip erger.
 • Tot slot kan een verklaring voor de xtc kater zijn dat de overgang naar je gewone alledaagse bestaan te confronterend is. “Morgen weer aan het werk” ,dat kan je down maken of verdrietig. Sommige mensen zien daar zó tegen op, dat ze meerdere pillen nemen om de dinsdagdip maar uit te stellen. Dat leidt meestal tot zwaardere katers en spijt. Sowieso leidt te vaak en te veel gebruik tot zwaardere katers.

Werken prepare en repair middelen uit de smartshop?

De werkzaamheid van prepare & repair preparaten uit de smartshop is niet bewezen. Ook het nemen van andere drugs om de landing te verzachten (blowen of slaapmiddelen zoals oxazepam) is niet echt verstandig. Lees ook wat is 5HTP en kan dit schade door xtc verminderen.

“Er zijn aanwijzingen dat het combineren van uppers (speed/xtc) en downers (oxazepam) slecht is voor je hart en bloedvaten.”

10 tips om de XTC kater te verkleinen

Over XTC is nog niet alles bekend. XTC gebruiken is dus risico lopen. Dit kun je doen om de kans op een dinsdag dip te verkleinen:

 1. Zorg dat je goed uitgerust bent en in een goede stemming verkeert.
 2. Bereid je voor, weet naar wat voor feest je gaat en met wie.
 3. Laat je XTC testen!
 4. Slik niet teveel; dat wil zeggen slik niet meer dan 1-1,5 mg per kilogram lichaamsgewicht. (iemand die 60 kilo weegt moet dus geen zwaardere pil nemen dan 60 tot 90 milligram).
 5. Slik ook niet te vaak. Een paar keer per jaar.
 6. Gebruik geen andere drugs of alcohol (de combinatie met speed of coke put je serotoninesysteem extra uit), drink water (hou maximaal 1 glas per uur aan) en neem af en toe pauze.
 7. Rust de volgende dag goed uit en eet goed zodat je je reserves weer kunt aanvullen.
 8. Neem de volgende dag vitamine C en antioxidanten. Dit zit in groene thee, groenten zoals broccoli, kool, selderij, ui en peterselie en in vruchten als appels, bramen, cranberries, frambozen, grapefruit, peren en pruimen. Antioxidanten beschermen je weefsels en organen tegen gifstoffen.
 9. Bedenk dat de dinsdagdip erbij hoort, net als de pieken, en dat je je erop moet instellen. Het is gewoon een van de nadelen van XTC-gebruik.
 10. Combineer XTC nooit met medicijnen die op het serotonine systeem werken. Bekijk ook de FAQ: Kun je XTC gebruiken als je ook antidepressiva slikt?

Scroll naar boven