Home Vraag Waarom slaap ik slechter na het stoppen met blowen?

Waarom slaap ik slechter na het stoppen met blowen?

Hasj en wiet hebben een ontspannende werking. Sommige mensen blowen om te ontspannen of in slaap te vallen. Voor je gevoel slaap je dan diep en droomloos. Wanneer je een langere tijd blowt voor het slapen, wen je aan het effect. Dit heet tolerantie. Ook kan je dan het idee hebben dat je zonder hasj of wiet niet meer goed in slaap kunt vallen. In dit artikel leggen we uit hoe het zit met blowen en slapen.

Blowen voor het slapen

Hasj en wiet hebben een ontspannende werking. Sommige mensen blowen om te ontspannen of om in slaap te vallen. Door het ontspannende effect kun je onder invloed van hasj en wiet aan het begin goed in slaap vallen. Maar als je een langere tijd blowt voor het slapen, wen je aan het effect (tolerantie). Het kan dan juist langer duren voor je in slaap valt. Ook kan je het idee hebben dat je zonder hasj of wiet niet meer goed in slaap kunt vallen.

Ontwenningsverschijnselen

Wanneer je een lange tijd dagelijks hebt geblowd en je dan stopt, kun je last krijgen van allerlei klachten: hoofdpijn, zweten, trillen en juist slapeloosheid. Ook kan je je continu zenuwachtig voelen. Meestal nemen deze lichamelijke klachten vanzelf af.

Hoe lang moet je stoppen met blowen om beter te kunnen slapen?

Sommige mensen kunnen na een week stoppen weer zonder blowen in slaap vallen, anderen kunnen langer problemen ervaren met slaap. Dit verschilt per persoon. Slaapproblemen kunnen ook heel goed tussen de oren gaan zitten. Doordat je zo bezig bent met het (niet) slapen lukt het op een gegeven moment ook gewoon niet meer om in te slapen. Op internet zijn veel tips te vinden voor mensen met slaapproblemen. Als jij ook na een langere tijd nog moeite hebt met in slaap vallen, kan je het beste even langsgaan bij je huisarts of de instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Zij kunnen je verder helpen.

Kwaliteit van je slaap

Blowen kan er dus voor zorgen dat je goed in slaap valt, maar het heeft waarschijnlijk een slecht effect op de kwaliteit van je slaap. Slapen bestaat uit verschillende ‘slaap-fasen’: inslapen, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Blowen voor het slapen zorgt ervoor dat je langer in de diepe slaap-fase zit. Maar je zit juist minder lang in je REM-slaap. Dit is de fase waarin je droomt. In je REM-slaap verwerk je onder andere emoties en herinneringen. Een te kort aan REM-slaap kan daardoor vervelende gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Als je langere tijd weinig REM-slaap hebt, kan dit zorgen voor het REM-reboundeffect. Door dit effect ga je heftig dromen.


Scroll naar boven