Risico’s van hasj/wiet
Blowen is niet zo onschuldig. Er zijn risico’s van hasj/wiet zoals misselijkheid, paniekaanvallen, longschade, maar je kunt ook verslaafd raken aan hasj of wiet. Lees op deze pagina alles over de risico’s van blowen.
- Door blowen kun je rode ogen krijgen en een droge mond. Ook kun je last krijgen van duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid of hoofdpijn.
- Hasj en wiet kunnen soms verkeerd vallen. Dit kan gebeuren als je weinig ervaring hebt met blowen, gespannen of nerveus bent. Maar ook als je te weinig gegeten of geslapen hebt, of als je een kater hebt. Soms krijg je een bad trip en heb je last van flashbacks.
- Door blowen werkt je geheugen tijdelijk minder goed: dingen die net gebeurd zijn vergeet je. Je concentreren of logisch nadenken kan lastig zijn. Dit is onhandig bij werk of studie en gevaarlijk in het verkeer.
- Door blowen kun je ademhalingsproblemen krijgen zoals bronchitis, hoesten, slijmvorming in je keel en een piepende ademhaling. Het roken van hasj en wiet is schadelijk voor je longen. Ook als je het zonder tabak rookt. Waarschijnlijk is het is wel minder slecht zonder tabak. Bij verbranding van hasj en wiet komen, net als bij tabak, koolmonoxide en teer vrij. Koolmonoxide is slecht voor hart- en bloedvaten en teer is slecht voor je longen.
- Hoewel de kans klein is, kun je door hasj/wiet een hartaanval, beroerte of hartritmestoornis krijgen. Lees meer in de FAQ Kun je van het gebruik van hasj en wiet hartproblemen krijgen?
- Als je lange tijd veel blowt kan dit invloed hebben op je ontwikkeling. Je leert bijvoorbeeld niet om met je problemen om te gaan. Je gebruikt je talenten minder en je kunt je interesse in veel dingen verliezen.
- Er is een kans dat je door blowen psychotische klachten kunt krijgen als je daar gevoelig voor bent. Bij een psychose weet je niet meer wat echt is en wat niet. Je ziet en hoort dingen die er niet zijn. Sommige mensen krijgen schizofrenie. Dit is een ziekte waarbij je steeds opnieuw psychoses krijgt. Als bij jou in de familie psychoses voorkomen of als je heftig reageert op blowen, is de kans dat jij dit krijgt groter. Je kun dan beter niet blowen. In het algemeen geldt: hoe jonger je begint, hoe vaker je blowt en hoe sterker de hasj/wiet, des te groter is de kans op het ontwikkelen van psychoses en schizofrenie.
- Als je blowt, kun je een paniekaanval krijgen. Je kunt hierdoor erg in de war raken. Deze nare gevoelens kunnen soms dagen duren. Heb je wel eens last van angstaanvallen, depressies of andere psychische klachten? Dan kun je beter niet blowen. Je loopt kans dat deze klachten door blowen terugkomen of erger worden. Wil je toch blowen, kies dan voor een minder sterke hasj of wiet.
- Blowen kan een gewoonte worden, waardoor je geestelijk verslaafd kan raken. Als je al lang blowt, dan kun je bij stoppen last krijgen van klachten als onrust, zweten, heftig dromen en slecht slapen. Je raakt sneller verslaafd aan sterke wiet met een hoog THC-percentage, dan aan wiet met een lager THC-percentage. Als je jong begint met blowen heb je meer kans om verslaafd te raken.
- Mensen blowen soms om beter of sneller in slaap te vallen. Maar dit is een tijdelijk effect. Als je vaak en veel blowt, duurt het uiteindelijk langer voordat je in slaap valt. Ook kan het leiden tot slaperigheid overdag en een slechte slaapkwaliteit. Je komt door blowen in een langere diepe slaap, maar je komt niet in de REM-slaap. In je REM-slaap verwerk je emoties en herinneringen. Een tekort aan REM-slaap kan daardoor negatieve gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Lees hier meer over drugs & slaap.
- Sommige mensen blijven lange tijd na gebruik van hasj en wiet anders zien of voelen. Ze zien bijvoorbeeld patronen of bewegende deeltjes in hun beeld. Of hebben opeens het gevoel dat anderen of het eigen lichaam ‘vreemd’ is. Mensen met klachten door gebruik van hasj en wiet kunnen terecht bij het Landelijk medisch spreekuur partydrugs.
Wie lopen extra risico’s?
- Gebruik niet als je nog moet deelnemen aan het verkeer.
- Gebruik niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
- Combineer hasj en wiet niet met alcohol, andere drugs of medicijnen.
- Gebruik niet als je jonger bent dan 18 jaar of wel eens last hebt (gehad) van depressies, angstaanvallen of psychosen.