Home Hasj & wiet Risico’s

Risico’s

Veel voorkomende bijwerkingen van het roken van hasj en wiet zijn rode ogen, een droge mond, duizeligheid en hartkloppingen. Ook kan je misselijk worden of hoofdpijn krijgen.

Fout gaan

Hasj en wiet kunnen soms verkeerd vallen. Je voelt je dan ziek en angstig. De kans dat dit gebeurt is het grootst als je een beginnende gebruiker bent of als je gespannen of nerveus bent.

Geheugen en concentratie

Blowen heeft een negatieve werking op het vermogen om dingen die net gebeurd zijn te onthouden (korte termijn geheugen). Je concentreren en/of logisch nadenken kan lastiger zijn. Dit is onhandig bij werk of studie en riskant in het verkeer.

Angstaanval en psychose

Wanneer je blowt, loop je het risico om een paniekaanval te krijgen. Je kunt er behoorlijk van in de war raken. Daarnaast kan het zijn dat je dingen hoort en ziet die er niet zijn. Als bij jou in de familie psychoses voorkomen of als je heftig reageert op blowen, kun je hier extra gevoelig voor zijn. In dat geval vergroot blowen bij jou ook de kans dat je op latere leeftijd schizofrenie krijgt. Dit is een psychische ziekte waarbij je steeds opnieuw psychoses krijgt. In het algemeen geldt: hoe jonger je begint, hoe vaker je blowt en hoe sterker de cannabis, des te groter is de kans op een angstaanval of het ontwikkelen van schizofrenie. Helaas is niet duidelijk wie wel of niet gevoelig hiervoor is.  

Verslaving/afhankelijkheid

Van hasj en wiet kun je afhankelijk worden. Je hebt dan hasj en wiet nodig om je goed te voelen. Heb je langdurig gebruikt, dan kun je bij stoppen last krijgen van onthoudingsverschijnselen zoals onrust, zweten en slecht slapen. Er zijn aanwijzigen dat je sneller verslaafd kunt raken aan sterke wiet dan aan wiet met een lager THC-gehalte. Tot slot: als je hasj/wiet rookt in een joint (dus met tabak) kun je verslaafd raken aan zowel tabak roken èn blowen.

Longen en hart- en bloedvaten

Door blowen kun je ademhalingsproblemen zoals bronchitis, hoesten, productie van slijm en een piepende ademhaling. Ook is is het roken van hasj en wiet is schadelijk voor de longen. Ook als je het zonder tabak rookt. Bij verbranding van hasj en wiet komen koolmonoxide en teer vrij. Koolmonoxide is slecht voor hart- en bloedvaten en teer is slecht voor je longen. 

Persoonlijke ontwikkeling

Als je lange tijd veel blowt, bijvoorbeeld om minder last te hebben van je problemen, kan dit invloed hebben op je persoonlijke ontwikkeling. Je leert onvoldoende vaardigheden om met je problemen om te gaan. Je ontwikkeling wordt vertraagd en je komt minder ver dan zonder blowen het geval zou zijn geweest.

Hartproblemen

Er is een kleine kans dat door het gebruik van hasj en wiet een hartaanval, beroerte of hartritmestoornis ontstaat. Lees meer in de FAQ Kun je van het gebruik van hasj en wiet hartproblemen krijgen?

Overige risico’s

Sommige mensen blijven lange tijd na gebruik van hasj en wiet anders zien of voelen. Ze zien bijvoorbeeld patronen of bewegende deeltjes in hun beeld. Of hebben opeens het gevoel dat anderen of het eigen lichaam ‘vreemd’ is. Mensen met klachten door gebruik van hasj en wiet kunnen terecht bij het Landelijk medisch spreekuur partydrugs.

Wie lopen extra risico’s?

Blowen op jonge leeftijd is extra riskant. Je hersenen zijn nog in ontwikkeling en gevoeliger voor de negatieve effecten zoals psychosen en verslaving. Als psychosen in je familie voorkomen en/of als je merkt dat je door blowen angstig wordt of paranoïde gevoelens krijgt, ben je mogelijk kwetsbaar voor psychische stoornissen. Als je wel eens last hebt gehad van angstaanvallen of een psychose of als je last hebt van depressies of andere psychische klachten, loop je kans dat deze klachten door blowen terugkomen of verergeren. Als je je herkent in een of meer omschrijvingen hierboven, kun je beter niet blowen.

Scroll naar top