Home Vraag Wat is 5-HTP en kan dit XTC-schade verminderen?

Wat is 5-HTP en kan dit XTC-schade verminderen?

Dieronderzoek geeft aanwijzingen dat 5-HTP schade door XTC kan verminderen. Of dit bij de mens ook zo is weten we niet. Bovendien zou de combinatie van 5-HTP en XTC voor een teveel aan serotonine kunnen zorgen. Dit kan allerlei vervelende en zelfs gevaarlijke klachten geven (misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, hart- en vaatproblemen). Er worden in de literatuur meer bijwerkingen genoemd, wees daarom voorzichtig met 5-HTP. Als je toch 5-HTP wilt nemen, doe dit dan alleen ná het gebruik en niet ervoor. Neem het pas 24 uur na de laatste dosis MDMA!

Wat is 5-HTP?

5-HTP is 5-hydroxytryptofaan: een aminozuur dat van nature in je lichaam voorkomt. Het wordt verkocht als voedingssupplement. 5-HTP is een zogenoemde ‘voorloper’ van serotonine. Het zou de schade door het gebruik van XTC kunnen verminderen. Omdat 5-HTP niet zonder risico’s is benoemen we een aantal andere, veiligere methodes die de kans op hersenschade kunnen verkleinen en mogelijk ook helpen tegen een dinsdagdip. Om die uit te leggen, is het handig eerst nog kort iets te vertellen over het ontstaan van schade en kater:

Wat veroorzaakt die dinsdagdip?

Het gelukzalige XTC-gevoel ontstaat doordat er ineens veel meer van de stof serotonine in je hersenen vrijkomt. Hierdoor kan je serotoninevoorraad uitgeput raken. Dat kan een depressief gevoel in de dagen na het gebruik veroorzaken.

Hersenschade door XTC?

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat XTC hersencellen kan veranderen of beschadigen. Geheugen, concentratie en stemming worden mogelijk aangetast. Hoe vaker je XTC slikt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

  • Slik niet te VAAK en niet te VEEL. Maximaal 1 keer per 2 maanden (liever minder vaak) en dan niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht (70 kg: maximaal tussen 70-105 mg MDMA). Om te weten hoeveel je binnenkrijgt, moet je je pillen dus laten testen.
  • Geen andere stimulerende drugs zoals speed, cocaïne gebruiken. Cocaïne en speed verhogen allebei de hoeveelheid dopamine en daarmee de kans op hersenschade door MDMA. Bovendien kan speed zelf ook hersenschade geven. Sommige mensen slikken L-tyrosine om de risico’s en kater te verminderen. Maar dit is een voorloper van dopamine en moet je daarom niet combineren met XTC.
  • Koel blijven: Warmte en een hogere lichaamstemperatuur versterken de oxidatieve stress door XTC. Als je slikt in een warme omgeving (een club) en je beweegt veel (dansen), dan kan eenzelfde dosis XTC meer schade aanrichten. Een studie liet zien dat dansende clubbers op XTC een hogere lichaamstemperatuur hadden dan de andere dansende mensen in die club. Twee dagen later hadden zij meer last van vermoeidheid en dip. Zorg er dus voor dat je lichaamstemperatuur niet te veel oploopt door af en toe te rusten, geen petjes of warme kleren te dragen tijdens het dansen en regelmatig water of fris te drinken (1 glas per uur).
  • Probeer te slapen. Een gebrek aan slaap kan soms ook voelen als een kater, of je nou drugs hebt gebruikt of niet.

Hiernaast zijn er nog wat middelen die mogelijk kunnen helpen de kans op hersenschade en kater te verminderen. Ook over de werkzaamheid van deze middelen bestaat discussie, maar deze zijn wat safer dan 5-HTP:

  • Eet extra anti-oxidanten: dat vind je in groene thee, groenten zoals broccoli, kool, selderij, ui en peterselie en in vruchten als appels, bramen, cranberries, frambozen, grapefruit, peren en pruimen. Als je hiervan meer dan normaal eet voor en na XTC-gebruik zou dit kunnen helpen. Je kunt ook supplementen nemen zoals vitamine C, vitamine E, zink, selenium, groene theecapsules of alfa-liponzuur (een krachtige anti-oxidant dat door je hersenen kan worden opgenomen omdat het vetoplosbaar is; dosis 30-100 mg per dag).
  • Vette vis: je kunt ook de kwaliteit van de wand van de hersencellen proberen te verhogen. Die bestaat uit vetten en kan versterkt worden door omega-3-vetzuren in vette vis zoals zalm, haring en makreel. Dus vis eten voor en na XTC is geen slecht idee. Je kunt ook visoliesupplementen (1000 mg) slikken, maar let erop dat er alleen omega-3, en geen omega-6 of omega-9 vetzuren inzitten.
  • Q10: Dit is een stofje dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van ATP, de belangrijkste energiedragers in je lichaam. 24 uur na MDMA-toediening bij ratten was er bijna 30% minder ATP in hun hersencellen aanwezig. Om je energiehuishouding te ondersteunen wanneer je XTC gebruikt, kun je extra Q10 slikken (30-120 mg per dag).
  • Lees ook alle info over voedingssupplementen als L-tryptofaan en L-tyrosine (L-dopa) op de website van unity.

Scroll naar boven