Home Vraag Wat is atropine en wat zijn de effecten?

Wat is atropine en wat zijn de effecten?

Atropine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt in de cardiologie ter behandeling van hartritmestoornissen. In de oogheelkunde wordt het in de vorm van oogdruppels toegepast om de pupillen te verwijden. Atropine kan vele en onaangename bijwerkingen hebben, zoals erge onrust en hallucinaties.

Meer details

Atropine blokkeert de werking van de stof acetylcholine (een neurotransmitter) in het hele lichaam. Je maakt minder speeksel aan, krijgt een droge mond en dorst en je zweet minder. De pupillen verwijden zich, bloeddruk en hartslag nemen toe.

Bij een overdosis atropine komen de volgende symptomen voor: onrust, hoofdpijn, droge/warme huid, moeilijk kunnen plassen, hallucinaties, hartkloppingen, verwijde pupillen, wazig zien, koorts(achtige verschijnselen), slechte coördinatie, verwardheid, opwinding, epileptische verschijnselen, versnelde ademhaling en gedaald bewustzijn (tot bewusteloosheid).

In het uiterste geval leiden de verschijnselen tot een dodelijke afloop, als gevolg van ademhalings- en hartritmestoornissen. Enkele milligrammen van de stof kunnen al gevaarlijk zijn.

Heb je een poeder, laat dan testen of er atropine in zit! Kijk hier voor meer informatie over het testen van drugs en test-adressen.


Scroll naar boven