Home Vraag Wat is ayahuasca en wat doet het?

Wat is ayahuasca en wat doet het?

Wat is Ayahuasca? Ayahuasca is trip thee van DMT uit de Amazone

Ayahuasca is een thee uit de Amazone die bestaat uit ten minste twee bestandsdelen: bladeren van een struik die DMT bevat, en delen van een slingerplant die MAO-remmers bevat. De thee wordt traditioneel in het Amazone gebied gebruikt door lokale indianen stammen, onder leiding van een sjamaan die daar haar of zijn hele leven aan wijdt. In Zuid-Amerika wordt de thee ook gedronken tijdens de ceremonies van de Santo Daime kerk en de União do Vegetal. In Nederland zijn deze ceremonies officieel verboden, maar worden nog wel aangeboden door commerciële partijen. Voor zo’n ayahuascaceremonie wordt gemiddeld honderd euro berekent. Deelnemers krijgen dan begeleiding en blijven overnachten. 

Hoe werkt ayahuasca?

Van de thee ga je flink hallucineren en je hebt een sterke lichamelijke reactie: je ziet dingen anders (vooral veel sterke visuele effecten), je bloeddruk en hartslag stijgt, je ervaart gedachtes en emoties anders, oude herinneringen kunnen weer boven komen. Sommige mensen ervaren contact met andere wezens of hebben het gevoel met de ayahuasca te kunnen communiceren. Sommige mensen hebben het gevoel buiten het lichaam te treden of ervaren dat ze dood gaan. Ayahuascathee werkt ongeveer 4-6 uur bij één dosis. Maar vaak worden er tijdens een ayahuasca-ceremonie meerdere kopjes thee genomen.  

Wat zijn de bijwerkingen?

Veel mensen worden misselijk, geven over of krijgen diarree. Mensen beschrijven de ervaringen soms als therapeutisch of spiritueel, anderen als beangstigend en verwarrend.

Meer details

Is ayahuasca legaal?

In Nederland zijn het bezit, de verspreiding, en de productie van ayahuasca verboden. Een van de actieve stoffen in de thee, DMT, staat op lijst I van de Opiumwet. In verschillende rechtszaken oordeelde rechters in Nederland echter dat het gebruik van ayahuasca in sommige uitzonderlijke gevallen onder de vrijheid van religie valt: de Santo Daime kerk had een aantal rechtszaken gewonnen en mocht de thee tijdens religieuze ceremonies schenken aan haar leden. Omdat de laatste jaren een wildgroei ontstond van ayahuascacentra is ayahuasca inmiddels definitief verboden in Nederland, zo oordeelde de Hoge Raad (oktober 2019). Sommige ayahuascacentra bieden het nog wel aan, of zijn overgestapt op psilohuasca, een combinatie van psilocybine (triptruffels) en MAO-remmers. De risico’s zijn ongeveer gelijk als bij het gebruik van ayahuasca. 

Wat zijn de werkzame stoffen in ayahuasca en wat doen die?

De werkzame stoffen in ayahuasca zijn DMT en harmine en harmaline. DMT is een sterk tripmiddel dat de waarneming sterk kan beïnvloeden. De slingerplant bevat harmine en harmaline, die twee stoffen remmen de werking van een specifiek enzym in het lichaam. Dat enzym heet mono amino oxidase (MAO), vandaar de naam MAO-remmer. Het MAO enzym breekt normaal gesproken de stof DMT zo snel af dat wanneer het ingeslikt wordt het geen effect zal hebben. Het is afgebroken voordat het de hersenen kan bereiken. Omdat ayahuasca de werking van het MAO enzym afremt kan het de stof DMT minder snel afbreken. Om die reden kan de DMT in het bloed terechtkomen en de hersenen bereiken, waar het een sterk effect heeft op het bewustzijn en het lichaam.

Wat zijn de risico’s van ayahuasca, is het veilig?

Het gebruik van middelen is nooit veilig, ook het gebruik van ayahuasca niet. Het kan behoorlijk sterke geestelijke effecten teweeg brengen. Die effecten kunnen soms heel prettig zijn en inzicht geven, maar het kan ook heel eng. De kans op een bad trip tijdens het gebruik van ayahuasca is groot. Sommige mensen bieden ayahuasca aan voor allerlei psychische problemen, zoals depressie, trauma, burn-out, verslaving, of het posttraumatische stress syndroom. Er is echter te weinig wetenschappelijk bewijs om te kunnen stellen dat ayahuasca deze klachten echt kan verminderen. Waar wel voldoende wetenschappelijk bewijs voor is, is dat ayahuasca juist ongunstig kan zijn voor mensen met psychiatrische problemen. Trauma’s kunnen aan de oppervlakte komen, psychoses kunnen tot uiting komen en psychische klachten kunnen verergeren. Vooral mensen met psychische klachten lopen risico en kunnen dus beter geen ayahuasca gebruiken.

Ayahuasca combineren met medicijnen of drugs?

De combinatie van ayahuasca met sommige medicijnen en andere drugs kan levensgevaarlijk zijn! Vooral medicatie tegen psychiatrische klachten, zoals antidepressiva, antipsychotica en angstremmers, kunnen ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Drugs, en dan vooral MDMA (XTC), kunnen in combinatie met ayahuasca tot het levensgevaarlijke serotoninesyndroom leiden. Ook sommige etenswaren en alcohol moeten in de dagen voor en na het gebruik van ayahuasca vermeden worden om extreme misselijkheid, hoofdpijn, diarree en andere ernstigere klachten te voorkomen. Lees hier meer.

Bij zwangerschap en borstvoeding is ayahuasca gevaarlijk: er is beperkt onderzoek dat aantoont dat ayahuasca het ongeboren kind schade kan toebrengen.


Scroll naar boven