Home Vraag Wat is ayahuasca en wat doet het?

Wat is ayahuasca en wat doet het?

Wat is Ayahuasca? Ayahuasca is trip thee van DMT uit de Amazone

Ayahuasca is een thee uit de Amazone die bestaat uit ten minste twee bestandsdelen: bladeren van een struik die DMT bevat, en delen van een slingerplant die MAO-remmers bevat. De thee wordt traditioneel in het Amazone gebied gebruikt door lokale indianen stammen, onder leiding van een sjamaan die daar haar of zijn hele leven aan wijdt. In Zuid-Amerika wordt de thee ook gedronken tijdens de ceremonies van de Santo Daime kerk en de União do Vegetal. In Nederland zijn deze ceremonies officieel verboden, maar worden nog wel aangeboden door commerciële partijen. Voor zo’n ayahuascaceremonie wordt gemiddeld honderd euro berekent. Deelnemers krijgen dan begeleiding en blijven overnachten. 

Hoe werkt ayahuasca?

Van de thee ga je flink hallucineren en je hebt een sterke lichamelijke reactie: je ziet dingen anders (vooral veel sterke visuele effecten), je bloeddruk en hartslag stijgt, je ervaart gedachtes en emoties anders, oude herinneringen kunnen weer boven komen. Je kunt het gevoel hebben dat je met de ayahuasca kunt communiceren of met andere wezens. Ook kun je het gevoel hebben buiten je lichaam te treden of ervaren dat je dood gaat. Ayahuascathee werkt ongeveer 4-6 uur bij één dosis. Maar vaak worden er tijdens een ayahuasca-ceremonie meerdere kopjes thee genomen.  

Wat zijn de bijwerkingen?

Je kunt erg misselijk worden, overgeven krijgen diarree krijgen. Mensen beschrijven de ervaringen soms als therapeutisch of spiritueel, anderen als beangstigend en verwarrend.

Is ayahuasca legaal?

In Nederland zijn het bezit, de verspreiding, en de productie van ayahuasca verboden. Een van de actieve stoffen in de thee, DMT, staat op lijst I van de Opiumwet. In verschillende rechtszaken oordeelde rechters in Nederland echter dat het gebruik van ayahuasca in sommige uitzonderlijke gevallen onder de vrijheid van religie valt: de Santo Daime kerk had een aantal rechtszaken gewonnen en mocht de thee tijdens religieuze ceremonies schenken aan haar leden. Omdat de laatste jaren een wildgroei ontstond van ayahuascacentra is ayahuasca inmiddels definitief verboden in Nederland, zo oordeelde de Hoge Raad (oktober 2019). Sommige ayahuascacentra bieden het nog wel aan, of zijn overgestapt op psilohuasca, een combinatie van psilocybine (triptruffels) en MAO-remmers. De risico’s zijn ongeveer gelijk als bij het gebruik van ayahuasca. 

Wat zijn de werkzame stoffen in ayahuasca en wat doen die?

De werkzame stoffen in ayahuasca zijn DMT, harmine en harmaline. DMT is een sterk tripmiddel dat de waarneming sterk kan beïnvloeden. De slingerplant bevat harmine en harmaline, die twee stoffen remmen de werking van een specifiek enzym in het lichaam. Dat enzym heet mono amino oxidase (MAO), vandaar de naam MAO-remmer. Het MAO enzym breekt normaal gesproken de stof DMT zo snel af dat als je het slikt, je dus niks voelt. Het is afgebroken voordat het je hersenen kan bereiken. Omdat ayahuasca de werking van het MAO enzym afremt kan het de stof DMT minder snel afbreken. Om die reden kan de DMT in je bloed terechtkomen en je hersenen bereiken, waar het een sterk effect heeft op je bewustzijn en je lichaam.

Wat zijn de risico’s van ayahuasca, is het veilig?

Het gebruik van drugs is nooit veilig, ook het gebruik van ayahuasca niet. Het kan behoorlijk sterke tripeffecten geven. Die effecten kunnen soms heel prettig zijn en inzicht geven, maar het kan ook heel eng zijn. De kans op een bad trip tijdens het gebruik van ayahuasca is groot. Sommige mensen zien ayahuasca als de oplossing voor allerlei problemen: depressie, trauma, burn-out, verslaving, of het posttraumatische stress syndroom. Hiervoor is echter te weinig wetenschappelijk bewijs. Wat wel wetenschappelijk bewezen is, is dat ayahuasca juist ongunstig kan zijn voor mensen met psychiatrische problemen. Trauma’s kunnen aan de oppervlakte komen, psychoses kunnen tot uiting komen en psychische klachten kunnen verergeren. Vooral mensen met psychische klachten lopen risico en kunnen dus beter geen ayahuasca gebruiken.

Moet je een speciaal dieet volgen?

In ayahuascathee zitten stofjes die werken als een MAO-remmer. Een MAO-remmer zorgt ervoor dat de DMT niet in de darmen wordt afgebroken. Maar een MAO-remmer zorgt er ook voor dat ongevaarlijke stoffen voor mensen ineens gevaarlijk worden. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in oude kaas of zuurkool, waardoor het gevaarlijk wordt om dit te eten. Als je niet een speciaal dieet hebt gevolgd kan het gebruiken van ayahuascathee (levens)gevaarlijk zijn.  Sommige etenswaren en ook alcohol moeten in de dagen voor en na het gebruik van ayahuasca vermeden worden om extreme misselijkheid, hoofdpijn, diarree en andere ernstigere klachten te voorkomen.

Tips om de risico’s van ayahuasca te beperken

Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Wil je toch ayahuasca proberen? Bekijk dan onze tips:

 • Bereid je goed voor en lees je goed in. Slaap goed de avond van te voren.
 • Gebruik alleen in een rustige, veilige en vertrouwde omgeving bij mensen die je vertrouwt.
 • Zorg voor een tripsitter (iemand die nuchter blijft) of laat je begeleiden door een geoefende begeleider.
 • Zoek een aanbieder die goed bij je wensen past en je vragen serieus neemt. Wees kritisch en doe goed onderzoek. Een ‘sjamaan zijn’ uit Zuid-Amerika betekent niet dat iemand competent is. Wees je bewust dat er veel geld met ayahuasca verdiend kan worden. Het woord ‘sjamaan’ zegt niets over iemands kwaliteiten. Twijfel je, ga dan op zoek naar een andere organisatie.
 • Hou je strict aan het dieet dat je krijgt van de organisatie. Krijg je geen dieet, vraag ernaar!
 • Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt.
 • Ben je gevoelig zijn voor psychische aandoeningen (zoals psychoses)? Gebruik dan geen DMT of andere tripmiddelen.
 • Gebruik ayahuasca niet in combinatie met medicijnen (zie hieronder). Wil je toch een ayahuascatrip doen? Overleg met je arts of je tijdelijk kan stoppen als je medicatie gebruikt. Bij sommige medicatie is dat niet mogelijk. Bijvoorbeeld bij antidepressiva.
 • Bij zwangerschap en borstvoeding is ayahuasca gevaarlijk: er is beperkt onderzoek dat aantoont dat ayahuasca schadelijk kan zijn voor een ongeboren kind.
 • Je mag niet deelnemen aan het verkeer na gebruik.
 • Zorg ervoor dat je na de trip genoeg tijd hebt om de ervaring te verwerken.

Ayahuasca combineren met medicijnen of drugs?

Het combineren van ayahuasca met sommige medicijnen kan levensgevaarlijk zijn! Bijvoorbeeld antidepressiva, antipsychotica en angstremmers. Het combineren van ayahuasca met vooral MDMA (XTC), kan tot het levensgevaarlijke serotoninesyndroom leiden.

Scroll naar boven