Home Vraag Wat is slechter voor je: een pilletje of een lijntje coke?

Wat is slechter voor je: een pilletje of een lijntje coke?

Wat betreft risico’s kun je drugs beoordelen aan de hand van drie criteria: lichamelijke schade, verslavingskans en sociale schade. Vergelijking is moeilijk: beide drugs hebben eigen lichamelijke risico’s. Wat betreft verslavende werking en sociale gevolgen scoort cocaïne duidelijk slechter dan XTC.

Meer details

Drugs vergelijken is lastig. Het is net als appels en peren vergelijken. Hoe slecht het is, heeft ook te maken met de mate waarin je ze gebruikt. Wat betreft risico’s kun je drugs beoordelen aan de hand van drie criteria: lichamelijke schade, de kans op verslaving en sociale schade.

Hoe scoren XTC en cocaïne volgens deze criteria?

Lichamelijke schade

Lichamelijk bestaat bij XTC het risico van oververhitting en van beschadiging van bepaalde zenuwen in de hersenen (de zenuwen die betrokken zijn bij de serotonine-huishouding). Oververhitting kan dodelijk verlopen maar is gemakkelijk te voorkomen. Door de beschadiging van zenuwen kan de afgifte van een bepaald stofje in de hersenen, namelijk serotonine, verstoord worden. Dat kan gevolgen hebben voor geheugen, concentratie en stemming. De lichamelijke risico’s bij het snuiven van cocaïne zijn een pijnlijke en op den duur beschadigde neus. Je kunt als je lang en veel gebruikt chronisch verkouden worden. Reuk, geur en smaak kunnen achteruit gaan. Verder is cocaïne een belasting voor het hart en de bloedvaten. Ook leidt cocaïnegebruik tijdens het uitgaan nogal eens tot overmatig alcoholgebruik. Ook dat heeft zo zijn nadelen. Vergelijking is moeilijk, maar beide drugs hebben duidelijke lichamelijke risico’s.

De kans op verslaving

XTC is nauwelijks lichamelijk verslavend. Het wordt al sinds 1988 gebruikt, maar het aantal aanmeldingen wegens verslavingsproblemen is uiterst beperkt gebleven. Wel zie je dat sommige mensen een feest niet meer leuk vinden zonder het gebruik van XTC (geestelijke afhankelijkheid). XTC heeft een roes- en een energie-effect. Aan het roeseffect wen je snel. Na verloop van tijd voel je dat effect niet meer en moet je een tijdje stoppen om het weer te kunnen voelen. Ontwenningsverschijnselen zijn er niet.  In vergelijking met XTC is cocaïne verslavender. Het middel werkt kort en vraagt snel om meer. Mensen kunnen erg naar het middel gaan verlangen. Dat komt omdat de tegenstelling zo groot is tussen het opgewekte gevoel tijdens gebruik en het uitgeputte, vermoeide en soms lichtelijk depressieve gevoel van de volgende dag. Daardoor wordt op een gegeven moment niet alleen meer in het weekend gebruikt, maar ook door de week. Bij heftig gebruik is er bij cocaïne ook sprake van gewenning. Ontwenningsverschijnselen zijn er ook. Je voelt je uitgeput en kunt nergens meer van genieten. Het ontstaan van depressieve gevoelens wordt nogal onderschat. Mensen die veel gebruikt hebben, kunnen na stoppen langdurig last hebben van depressies. Wat de verslavende werking betreft scoort cocaïne dus duidelijk slechter dan XTC.

Sociale schade

Tot slot de sociale schade. Bij zware XTC-gebruikers is die wel aanwezig. Gebruikers merken dat ze pas in de loop van de week weer een beetje beginnen bij te komen van het gebruik en het feesten. Bij zo-nu-en-dan-gebruik is er geen sociale schade. Bij zo-nu-en-dan-cocaïnegebruik vallen de sociale gevolgen eveneens mee. Vaak ben je echter -ondanks jouw gevoel dat het die avond te gek ging- niet altijd het leukste gezelschap. Je praat honderduit zonder naar anderen te luisteren. Gebruik je vaker -en dat risico zit er bij cocaïne gauw in- dan worden de sociale gevolgen heftiger. Mensen kunnen door cocaïnegebruik veranderen in kattige, geïrriteerde wezens. De verslaving kan ook bijdragen aan een maatschappelijke ontwrichting. Ook wat sociale gevolgen betreft scoort cocaïne dus slechter dan XTC. Cocaïnegebruik en relaties gaan dus niet goed samen.

Concluderend: Cocaïne scoort op de kans op verslaving en op sociale schade slechter dan XTC. Wat betreft lichamelijke schade weten we van XTC nog niet alles. Duidelijk is dat beide drugs hebben lichamelijke risico’s hebben. Het blijft dus moeilijk om te zeggen dat het één slechter is dan het ander. Schadelijkheid van drugs is erg afhankelijk van de mate waarin ze gebruikt worden.

Drugs gebruiken -welke drugs dan ook- is áltijd risico lopen. Als je geen risico wil lopen moet je simpelweg géén drugs gebruiken.

 


Vergroot lettertype
Scroll naar top