Home XTC Risico's van XTC op korte termijn

Risico’s op korte termijn

Aan het gebruik van XTC zitten risico’s verbonden. Ernstige acute gezondheidsproblemen door XTC-gebruik komen relatief weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben zoals oververhitting en watervergiftiging.

Oververhitting

XTC verhoogt de lichaamstemperatuur en ontregelt je lichaam. De signalen die je lichaam doorgeeft over dorst, plassen, vermoeidheid en warmte zijn onbetrouwbaar. Dit in combinatie met een warme omgeving en lang dansen drinken kan leiden tot oververhitting. Hoe hoger de dosering MDMA in XTC, hoe groter de kans op oververhitting. Maar oververhitting kan ook voorkomen bij pillen waarin PMMA zit. Sommige mensen zijn zo gevoelig voor XTC dat kleine hoeveelheden bij hen al voor oververhitting zorgen. Als iemand door XTC-gebruik overlijdt, is er meestal sprake van oververhitting.

Meer over oververhitting en hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Watervergiftiging

Door het slikken van XTC krijg je een droge mond/dorst. Daardoor hebben mensen de neiging om veel water te drinken. Voldoende drinken is belangrijk, maar te veel water drinken in korte tijd kan gevaarlijk zijn. Door XTC komt er meer van de stof ADH (antidiuretisch hormoon) vrij. Door dit hormoon kun je niet goed plassen, zodat het water in je lichaam blijft. Als je veel water drinkt in korte tijd, terwijl je lichaam het niet kwijt raakt, kun je een watervergiftiging krijgen. Hier kun je aan overlijden. Drink maximaal 1 glas vocht per uur.

Meer over watervergiftiging en hoe je het kunt voorkomen.

Serotoninesyndroom

Het serotonine syndroom komt door een te hoog serotoninegehalte in het centrale zenuwstelsel. Zowel XTC als antidepressiva zorgen hiervoorvoor. Het combineren van XTC met SSRI’s of TCA zal niet snel leiden tot een serotoninesyndroom, maar bij erg hoge doseringen kan dit wel gebeuren. Net als zeer sterke XTC, of het combineren van XTC met speed, cocaïne, AD(H)D medicijnen (dexamfetamine, Ritalin) of L-tryptofaan (tijdens XTC gebruik in plaats van erna). Echt gevaarlijk is de combinatie XTC en MAO-remmers. Dit wordt afgeraden!

Meer over het serotoninesyndroom en hoe je het kunt herkennen.

Andere (lichamelijke) problemen

XTC kan schadelijk zijn voor je nieren en je lever. De nieren en de lever zijn de ‘grote schoonmakers’ van je lichaam. De kans op schade aan deze organen neemt toe als je lichaamstemperatuur stijgt. Daarnaast ontstaan soms ernstige problemen met hart en vaten (bijvoorbeeld een infarct). Soms is er een duidelijke oorzaak, zoals bestaande lichamelijke klachten. Maar niet voor ieder geval is een duidelijke oorzaak te vinden. Andere problemen waar je last van kunt krijgen zijn: kaakklem, bewusteloosheid en opwindingsdelier (zie Eerste Hulp).

Dip

Sommige gebruikers van XTC blijven ook de volgende dag een licht na-effect voelen. Dit wordt ook wel een dinsdagdip genoemd. Dat kan een prettig gevoel zijn maar ook leeg en gedeprimeerd. Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen. Dit gevoel gaat meestal weer weg op dag 4 en heeft voornamelijk te maken met slaaptekort en niet zozeer met het gebruik zelf. Bij veel en vaak gebruik kan dit gevoel zelfs maanden duren. Lees hier meer over XTC en depressie.

Scroll naar boven