Home Kun je verslaafd raken aan lachgas?

Problemen door lachgas

Als je veel en vaak lachgas gebruikt kun je problemen krijgen door het gebruik. Je kunt dan bijvoorbeeld last van tintelingen of een doof gevoel in je armen of benen krijgen. Dit soort klachten zijn een alarmsignaal. Er kan dan een beschadiging van de zenuwen optreden. Lees hier meer over in de FAQ Hoe schadelijk is lachgas nu echt?

Is lachgas ook verslavend?

Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je hebt het idee dat je niet meer zonder kunt en je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Ook komt craving voor (de drang om te gebruiken). Hoe vaker je gebruikt hoe meer kans op craving en gewenning. Maar hoe een lachgasverslaving er precies uitziet is nog niet duidelijk en ook is niet bekend hoeveel mensen hulp zoeken voor hun lachgasverslaving.

Uit onderzoek blijkt dat de stijging van problemen rondom lachgas voor een deel komt door lachgastanks. Dit zijn tanks waar grote hoeveelheden lachgas uit gebruikt kunnen worden. Waar een lachgaspatroon een enkele dosering bevat, kan een lachgastank wel honderden doseringen bevatten. Je kunt dan meer en sneller lachgas gebruiken. Dit vergroot de kans op problemen.

Heb je klachten na het gebruik van lachgas? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan contact op met de Drugs Infolijn vind je hoe dat kan.

Scroll naar top