Home Nieuws Allergisch voor alcohol: waarom kunnen sommige mensen zo slecht tegen drank?

Allergisch voor alcohol: waarom kunnen sommige mensen zo slecht tegen drank?

Als je snel rood wordt of buikkrampen krijgt na het drinken van alcohol, kun je allergisch of intolerant zijn voor alcohol. Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut legt uit dat een alcoholallergie een reactie is op ingrediënten in de drank, zoals druiven of gluten. Symptomen kunnen huiduitslag, buikkrampen, en in ernstige gevallen bewusteloosheid zijn.

Volgens Ronald van Ree, hoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam, ontstaan allergieën door het immuunsysteem dat antistoffen aanmaakt tegen eiwitten in de drank of toegevoegde stoffen zoals visgelatine en sulfiet.

Bij een alcoholintolerantie reageert je lichaam anders: je hebt moeite met het afbreken van alcohol. Dit kan leiden tot rode vlekken, misselijkheid, en hartkloppingen. Sommige mensen, vooral van Aziatische afkomst, hebben genetische varianten die de afbraak van alcohol bemoeilijken.

Alcoholintolerantie kan ook leiden tot een verhoogde kans op hoge bloeddruk en bepaalde kankers, doordat schadelijke stoffen langer in het bloed blijven.

Lees het hele artikel van Willeke van Doorn op Quest.nl.

Meer info:

Scroll naar boven