Home Nieuws Drugs vergroten risico op hart- en vaatziekten

Drugs vergroten risico op hart- en vaatziekten

Femke Gresnigt, klinisch toxicoloog en spoedeisende-hulp arts bij OLVG, heeft onderzocht hoe drugs invloed hebben op hart en bloedvaten. Uit haar onderzoek blijkt dat alle onderzochte stimulerende drugs, zoals cocaïne, XTC, speed, en 3-MMC, ernstige complicaties kunnen veroorzaken voor het hart. Ze benadrukt dat zorgverleners zich bewust moeten zijn van de mogelijke betrokkenheid van drugs bij hartklachten en hiernaar moeten vragen bij patiënten.

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de jongeren met een hartinfarct drugs heeft gebruikt, hoewel dit aantal waarschijnlijk hoger is omdat niet altijd naar drugsgebruik wordt gevraagd en patiënten dit niet altijd melden. Gresnigt ontdekte dat naast cocaïne ook andere middelen zoals 4-FA en 3-MMC gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld door zeer hoge bloeddruk of hartinfarcten te veroorzaken.

Hoewel cannabis vaak als onschuldig wordt gezien, kan het ook hartklachten geven, vooral in combinatie met alcohol. Gresnigt pleit voor meer bewustwording onder zowel zorgverleners als gebruikers over de risico’s van drugsgebruik. Ze adviseert om direct medische hulp te zoeken bij klachten zoals pijn op de borst, hartkloppingen of flauwvallen na drugsgebruik.

Lees het hele artikel op OLVG.nl.

Meer info:

Scroll naar boven