Home Vraag Wat gebeurt er als je alcohol en cocaïne combineert?

Wat gebeurt er als je alcohol en cocaïne combineert?

Als je alcohol en cocaïne combineert loop je meer risico op vervelende effecten.

Het combineren van alcohol en cocaïne:

  • Vergroot je kans op problemen met je hart (hartstilstand, hartritmestoornis) en hersenen (beroerte)
  • Is extra slecht voor je lever
  • Vergroot de kans op verkeersongelukken
  • Kan zorgen dat je agressief wordt
  • Zorgt voor meer mentale klachten, zoals angst, depressie of psychosen
  • Zorgt voor een extra erge kater
  • Vergroot de kans op verslaving

Alcohol + cocaïne = cocaethyleen

Als je alcohol combineert met cocaïne ontstaat een nieuwe stof in je lichaam. Deze stof heet cocaethyleen. Deze stof is erg giftig.

Het effect van cocaethyleen lijkt op dat van cocaïne. Door cocaïne en cocaethyleen gaat je hart sneller kloppen. Hierdoor heeft je hart meer zuurstof nodig. Maar cocaïne zorgt ervoor dat je bloedvaten smaller worden, waardoor je hart juist minder zuurstof krijgt. Dit kan zorgen voor een direct zuurstoftekort in je hart en tot hartritmestoornissen. Cocaethyleen is ook giftig voor de lever. Het is zelfs giftiger dan cocaïne en alcohol apart. Je lever moet cocaethyleen afbreken, maar omdat het zo giftig is duurt dit langer. De giftige stof is daardoor langer in je lichaam.

Niet nuchter door cocaïne

Door het combineren van cocaïne en alcohol ga je meer alcohol drinken. Je voelt het effect van alcohol minder. Daardoor blijf je drinken. Hierdoor drink je sneller te veel. Ook kan je langer door willen blijven gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je lichamelijk uitgeput raakt. De combinatie zorgt voor een ergere kater zodra het is uitgewerkt. Je voelt je dan moe, chagrijnig of licht depressief.

Zelfverzekerd, impulsief en agressief

Als je alcohol en cocaïne combineert voel je je zelfverzekerd. Maar het maakt je ook impulsief. Je doet dan dingen zonder dat je over de gevolgen nadenkt. Dit kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in het verkeer. Doordat je de alcohol niet voelt denk je dat je nog kan rijden terwijl dit niet zo is. Je kan dan keuzes maken die levensgevaarlijk zijn voor jou of voor anderen in het verkeer.

Als je alcohol, cocaïne of een combinatie van deze drugs gebruikt kan je dus niet het verkeer in. Zorg dat je op een veilige manier thuis komt. Bijvoorbeeld met een taxi. Lees meer over drugs en verkeer.

Mensen die alcohol en cocaïne combineren zijn vaker agressief. Hierdoor kan je sneller ruzie maken of vechten.

Verslaving

Sommige mensen vinden het effect van cocaethyleen fijn. Ze voelen zich blij en zelfverzekerd. Of relaxed en minder gespannen. Dit gevoel is sterker als je alcohol en cocaïne combineert, dan als je alleen alcohol of alleen cocaïne gebruikt. Maar daarom is de kans op verslaving ook groter.


Scroll naar boven