Home Nieuws Isa (18) overleed aan watervergiftiging: zo kon dat gebeuren

Isa (18) overleed aan watervergiftiging: zo kon dat gebeuren

Het is een jaar geleden dat de 18-jarige Isa overleed. Ze had xtc gebruikt op een festival in Boxtel en stierf vervolgens door een watervergiftiging. Dat is een risico, juist bij het gebruik van die partydrug. Net zoals oververhitting. Dat vertelt Alex van Dongen, preventiemedewerker bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron.

Alle gebruikers van xtc gaan meer drinken. “Dat komt door een verstoring in de hormoonhuishouding. Eén glas water per uur is dan voldoende maar gebruikers voelen dat ze moeten blijven drinken”, vertelt Alex van Dongen, hij is preventiemedewerker van verslavingsinstelling Novadic-Kentron. “Je lichaam wordt door het gebruik van xtc warmer dan nodig, al drink je dus niet om af te koelen. Maar het is eigenlijk een onbedwingbare behoefte om te blijven drinken.”

Door xtc drinken gebruikers soms liters in relatief korte tijd, maar de aanwezigheid van xtc in het lichaam leidt ertoe dat nieren minder vocht afscheiden. Het water blijft daardoor in het lichaam en het volume bloed neemt daardoor toe. De hoeveelheid zout in het lichaam die vocht vasthoudt, wordt verdund. Hierdoor kan water de hersencellen bereiken die opzwellen. Opgezwollen hersenen kunnen veel nare gevolgen hebben waaronder een herseninfarct en zelfs de dood.

Lees het hele artikel van Femke de Jong op OmroepBrabant.nl.

Meer info:

Scroll naar boven