Home Vraag Kun je overlijden door XTC? Kan ik bijvoorbeeld oververhitting herkennen?

Kun je overlijden door XTC? Kan ik bijvoorbeeld oververhitting herkennen?

Ernstige gezondheidsincidenten bij XTC-gebruik komen relatief weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Oververhitting is de belangrijkste oorzaak van overlijden ten gevolge van XTC-gebruik. Door de combinatie van XTC-gebruik, een warme omgeving, lang dansen en te weinig drinken kan oververhitting ontstaan. 

XTC doden

Ernstige gezondheidsincidenten bij XTC-gebruik komen relatief weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Ook in Nederland overlijden jaarlijks meerdere personen direct aan de gevolgen van XTC-gebruik.

Oververhitting (hyperthermie)

Oververhitting is de belangrijkste oorzaak dat er mensen overlijden door het slikken van XTC. Door de combinatie van XTC-gebruik, een warme omgeving, lang dansen en te weinig drinken kan oververhitting ontstaan. Hoe hoger de dosering MDMA in XTC, hoe groter de kans op oververhitting. Maar oververhitting kan ook voorkomen bij lage doseringen en bij pillen waarin PMMA zit. In uitzonderlijke gevallen kan ook XTC zonder meer oververhitting veroorzaken. Dan is er een individuele kwetsbaarheid voor het middel.

Wat kun je doen als je niet lekker wordt door XTC?

Ben je rood en warm en goed aanspreekbaar: zoek een koele plek en besproei jezelf met water. Zorg vooral voor afkoeling van je hoofd.

Let ook op de volgende symptomen (die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van MDMA vallen):

  • Hoofdpijn
  • Stijve spieren/kramp
  • Duizeligheid

Deze verschijnselen hoeven dus niet per se een voorbode te zijn van levensgevaarlijke oververhitting. Toch adviseren we, gezien de recente incidenten, om bij de EHBO langs te gaan wanneer je last krijgt van deze verschijnselen.

Wat zijn de noodsignalen bij oververhitting?

Is iemand bleek en warm of verminderd aanspreekbaar: bel onmiddellijk 112, trek overtollige kleren uit en besproei hem met water.

  • Je kunt checken of iemand het warm heeft (met de palm van je hand op iemands voorhoofd)
  • Een persoon kan zonder justitiële gevolgen voor de gebruiker hulp halen, want het gebruik van XTC is in Nederland niet verboden.

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

  • Afbraak van spierweefsel
  • Bloedstolling door het hele lichaam
  • Verslechterd functioneren van nieren en lever
  • Epileptische aanvallen.

Andere doodsoorzaken door gebruik van XTC

Andere levensbedreigende gezondheidsverstoringen veroorzaakt door of gerelateerd aan XTC gebruik zijn:


Scroll naar boven