Home Nieuws Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum: 'Meer vergiftigingen met 3-MMC, ketamine en benzodiazepinen'

Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum: ‘Meer vergiftigingen met 3-MMC, ketamine en benzodiazepinen’

Het aantal meldingen van vergiftigingen door de designerdrug 3-MMC is in 2023 bijna verdubbeld. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) kreeg hier 202 keer een melding over, wat neerkomt op bijna vier meldingen per week. Naast 3-MMC zijn ook meldingen over andere drugs zoals ketamine en designer benzodiazepinen toegenomen.

Ondanks het verbod op 3-MMC sinds 2021, zijn de meldingen in 2023 gestegen tot een recordaantal. 3-MMC, ook wel bekend als “poes” of “miauw”, heeft een werking die lijkt op amfetamine en MDMA. Het gebruik kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals een versnelde hartslag en hoge bloeddruk, en in veel gevallen is ziekenhuisopname nodig. De stijging van het aantal vergiftigingen, ondanks het verbod, is moeilijk te verklaren.

Ook het aantal vergiftigingen door recreatief gebruik van ketamine neemt toe, met meer dan 300 meldingen in 2023. Langdurig misbruik van ketamine kan leiden tot blaasklachten en permanente schade aan de blaas.

Er waren in 2023 meer dan 14.000 meldingen van overdoseringen met benzodiazepinen, met een opvallende stijging in meldingen over designer- en niet-geregistreerde varianten zoals bromazolam en pyrazolam.

Lees het hele artikel op Nvic.umcutrecht.nl.

Meer info:

Scroll naar boven