Home Vraag Wat zijn RC Benzo's?

Wat zijn RC Benzo’s?

Online kom je zo wel eens tegen: nieuwe benzodiazepines, ofwel NPS benzo’s. Andere namen zijn designer benzo’s, Research Chemical benzo’s of synthetische benzodiazepines’. Deze designerdrugs hebben dezelfde werking als “gewone” slaap- of kalmeringsmiddelen die artsen voorschrijven. Voorbeelden van nieuwe benzodiazepines zijn bromazolam, etizolam en norflurazepam. Ze worden verkocht als pil (‘pellets’) of in een medicijnstrip. De risico’s zijn mogelijk wel groter dan van slaap- en kalmeringsmiddelen. Je kunt makkelijk(er) verslaafd raken en combineren met alcohol is vaak levensgevaarlijk. 

Werking van RC benzo’s

Nieuwe benzodiazepines zijn drugs die sterk lijken op medicijnen die worden gebruikt bij angstklachten of moeilijk kunnen slapen, zoals Valium (diazepam) en Seresta (oxazepam). Ze hebben meestal een kalmerend en versuffend effect. Het kan angstklachten verminderen of je kunt makkelijker in slaap vallen. Ook kun je vergeetachtiger worden en last krijgen van geheugenverlies (‘black outs’). Er is een groot verschil tussen het zelf nemen van dit soort middelen en deze middelen krijgen van een dokter. Een dokter kan het gebruik namelijk goed in de gaten houden, en geeft meestal maar weinig medicijnen in één keer. Zo is de kans kleiner dat je verslaafd raakt. Als je zelf benzo’s koopt, kun je makkelijk te vaak of te veel nemen. 

Niet alle nieuwe soorten benzodiazepines werken hetzelfde of duren even lang. Veel informatie over de werking, komt van mensen die over hun ervaring schrijven op het internet. Op Drugsinfo.nl kun je lezen wat mensen schrijven over bromazolam, pyrazolam, flunitrazolam en flubromazepam.

Wetgeving

Veel nieuwe benzodiazepines zijn niet verboden. Ze vallen onder de warenwet. Andere benzodiazepines staan wel op lijst II van de Opiumwet: clonazolam, diclazepam, etizolam, fenazepam, flualprazolam, flubromazolam. Er zijn erg veel nieuwe benzodiazepines, in Europa zijn er ongeveer 30 verschillende. Een deel hiervan is niet meer te koop. Deze middelen zijn vaak vroeger kort onderzocht als mogelijk medicijn. Op basis van onderzoek wordt bepaald of deze middelen als medicijn kunnen worden gebruikt. Dit betekent niet dat nieuwe benzodiazepines veilig zijn. Nieuwe benzodiazepines worden namelijk niet op dezelfde manier gemaakt als medicijnen. Er is geen controle of ze wel goed zijn gemaakt.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van nieuwe benzodiazepines?

 • Mensen rapporteren gezondheidsproblemen als vertraagde hartslag en ademhaling, coma, duizeligheid, geheugenverlies .
 • Sommige nieuwe benzodiazepines zijn erg sterk. Je hebt maar weinig nodig om het effect te merken. Hierdoor kun je al snel te veel nemen.
 • In sommige pillen die te koop zijn, zit iets anders dan zou moeten of ze zijn te hoog gedoseerd.
 • Onder invloed van nieuwe benzodiazepines kun je soms dingen doen die je nuchter nooit zou doen. Daarna kun je vergeten zijn wat er is gebeurd.
 • Doseren is lastig. Soms heb je door het gebruik een blackout. Je blijft dan nemen en vergeten dat je al wat gehad hebt.
 • Nieuwe benzodiazepines kunnen lang doorwerken, ook al denk je dat je weer nuchter bent. Je kunt nog lange tijd niet aan het verkeer deelnemen omdat het nog steeds invloed heeft op hoe goed je kunt opletten en reageren.
 • Nieuwe benzodiazepines zijn erg verslavend. Als je het vele dagen achter elkaar gebruikt, kun je lichamelijk afhankelijk raken. Het is dan (levens)gevaarlijk om opeens te stoppen met gebruik, vanwege de heftige ontwenningsverschijnselen.

Hoe kun je de risico’s van gebruik zoveel mogelijk beperken?

Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Wil je toch RC benzo’s gebruiken? Bekijk dan deze tips:

 • Neem geen deel aan het verkeer. Zorg dat je vervoer naar huis hebt.
 • Gebruik niet om medische redenen. Doe niet aan zelfmedicatie. Informeer jezelf, zodat je weet hoe lang de effecten en na-effecten kunnen duren.
 • Combineer niet! De combinatie met alcohol of andere verdovende drugs zoals GHB, oxycodon, O-DSMT en tramadol is levensgevaarlijk! Je kunt snel versuft raken en je ademhaling dempt. Je kunt zo stikken in je eigen kots.
 • Gebruik geen poeders. Poeders zijn lastig te doseren.
 • Begin met een lage dosis. Gebruik zeer beperkt en met mate. Dagen achter elkaar gebruiken kan al verslaving in de hand werken.
 • Koop geen grote hoeveelheden. Op die manier rem je jezelf om te vaak te gebruiken.
 • Als je afhankelijk bent van benzo’s en je wilt stoppen, bouw het gebruik langzaam af. Neem iedere keer steeds iets minder dan de vorige keer. Het is niet verstandig om dit alleen te doen maar om hulp te zoeken bij de huisarts of verslavingszorg.

Klachten na het gebruik van nieuwe benzodiazepines?

Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact op met de Drugs Infolijn. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Kun je RC benzo’s gebruiken om in slaap te komen na stimulerende drugs?

 • Gebruik geen benzo’s om in slaap te vallen na het gebruik van drugs. Benzo’s zijn verslavend, en het kan zorgen dat je (slaap) problemen juist groter worden. Combineren van stimulerende middelen met benzo’s geeft een grote kans op angst, paniek en agressie.
 • Pak voor het gebruik van drugs voldoende slaap en zorg dat je je goed uitgerust voelt. Des te sneller ben je daarna weer fit. Houd een zo regelmatig mogelijk slaappatroon aan de dagen voor en na gebruik.
 • Plan wanneer je wilt gaan slapen en stop op tijd met (bij)nemen. Realiseer je dat stimulerende middelen nog lang kunnen doorwerken. Speed is na 5 tot 8 uur uit je lichaam, maar voordat je in slaap valt kan het nog veel langer duren. Hoe vaker je bijneemt hoe langer het duurt voordat je kunt slapen. Houd hier rekening mee! Zorg dat je de dagen na gebruik voldoende tijd neemt om te herstellen en probeer snel weer in een normaal dag/nacht- en slaapritme te komen.
 • Als je er toch voor kiest om een slaapmiddel te gebruiken, dan is het verstandig om in ieder geval te wachten tot dat de andere drugs zijn uitgewerkt. Middelen zoals cocaïne of speed (uppers) verstoren de werking van slaappillen (downers) en andersom. Hierdoor raakt je centrale zenuwstelsel flink in de war, en jij ook.

Lees hier alles over drugs & slaap of bekijk de FAQ Hoe kun je na het gebruik van uppers (coke en speed) toch fatsoenlijk in slaap komen?

Scroll naar boven