Home Vraag Als ik XTC neem kan ik er dan speed bij gebruiken?

Als ik XTC neem kan ik er dan speed bij gebruiken?

XTC en speed zijn beide stimulerende middelen. Combigebruik vormt een overbelasting voor je hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kun je een leeg en uitgeblust gevoel hebben. Verder vergroot je de kans op hersenschade, uitdroging en oververhitting. Bij gecombineerd gebruik van XTC met speed voel je het bewustzijnsveranderende effect van XTC minder.

Meer details

Gebruikers van XTC nemen vaak eerst XTC en daarna speed. Gebruikers zeggen dat ze door het gecombineerde gebruik het effect van XTC verlengen. Ook kan er sprake zijn van intensiveren. Hierbij gaat het vooral om het versterken van de stimulerende werking of het verdiepen van bewustzijnsverruimende effecten.

XTC is een afgeleide van speed ofwel amfetamine. XTC is in feite een amfetamine-achtige stof. Bij gecombineerd gebruik zal het speedeffect overheersen. Je zult minder merken van het specifieke effect van XTC. In feite neem je twee keer speed waardoor onaangename effecten kunnen ontstaan.

XTC en speed beïnvloeden de werking van neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die een rol spelen bij de overdracht van boodschappen (prikkels) tussen de zenuwen. Neurotransmitters zorgen, afhankelijk van de plek in het zenuwstelsel waar ze voorkomen, dat bepaalde gedeelten van het zenuwstelsel geprikkeld worden waardoor allerlei effecten ontstaan. Zenuwen die serotonine bevatten, liggen in het gedeelte van de hersenen dat ons genot geeft. Zenuwen die adrenaline bevatten zijn betrokken bij de activering van allerlei lichaamsfuncties zoals hartslag en ademhaling. XTC beïnvloedt met name de serotine-huishouding en in iets mindere mate de adrenaline-huishouding. Speed werkt met name op de adrenaline-huishouding, maar ook op de serotonine-huishouding.

Door speed en XTC te combineren wordt de adrenaline-huishouding extra geprikkeld. Door deze extra prikkeling ontstaat een verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag en kunnen acute problemen met het hart- en bloedvatenstelsel ontstaan. Het is onbekend bij welke dosissen deze effecten optreden, maar duidelijk is dat de risico’s toenemen naarmate de dosissen groter worden. Vandaar dat je, door te combineren, je eigen proefkonijn bent.

Verder valt te verwachten dat gecombineerd gebruik sneller tot een kater leidt. De zenuwen die betrokken zijn bij afgifte van serotonine en adrenaline raken door het gecombineerde gebruik sneller uitgeput waardoor een leeg gevoel kan ontstaan. Ook is voorstelbaar dat je bij gecombineerd gebruik sneller aan de effecten went, waardoor je geneigd bent om grotere dosissen te nemen met alle risico’s van dien.

 


Vergroot lettertype
Scroll naar top