Home Vraag Als ik XTC neem kan ik er dan speed bij gebruiken?

Als ik XTC neem kan ik er dan speed bij gebruiken?

XTC en speed zijn beide stimulerende middelen. Combigebruik vormt een overbelasting voor je hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kun je een leeg en uitgeblust gevoel hebben. Verder vergroot je de kans op hersenschade, uitdroging en oververhitting. Bij gecombineerd gebruik van XTC met speed voel je het bewustzijnsveranderende effect van XTC minder.

Eerst XTC, dan speed?

Mensen nemen vaak eerst XTC en daarna speed. Dit doen ze omdat ze het effect van XTC willen verlengen of juist meer intensiever willen beleven. Ze hopen dat meer stimulerende effecten te krijgen of juist meer tripeffecten. Maar werkt dit ook zo?

XTC is een afgeleide van speed ofwel amfetamine. XTC is in feite een amfetamine-achtige stof. Bij gecombineerd gebruik zal het speedeffect overheersen. Je zult minder merken van het love-effect van XTC. In feite neem je twee keer speed waardoor onaangename effecten kunnen ontstaan. Ook loop je extra risico op oververhitting.

Op welke neurotransmitters werkt deze combi?

XTC en speed beïnvloeden de werking van neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die een rol spelen bij de overdracht van boodschappen (prikkels) tussen de zenuwen. Neurotransmitters zorgen dat bepaalde gedeelten van het zenuwstelsel geprikkeld worden, waardoor allerlei effecten ontstaan. XTC beïnvloedt met name de serotine-huishouding (genot) en in iets mindere mate de adrenaline-huishouding (verhoging hartslag en ademhaling). Speed werkt met name op de adrenaline-huishouding, maar ook op de serotonine-huishouding.

Slecht voor hart- en bloedvaten

Door speed en XTC te combineren wordt de adrenaline-huishouding extra geprikkeld. Door deze extra prikkeling ontstaat een verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag en kunnen acute problemen met het hart- en bloedvatenstelsel ontstaan. Het is onbekend bij welke dosissen deze effecten optreden, maar duidelijk is dat de risico’s toenemen naarmate de dosissen groter worden. Vandaar dat je, door te combineren, je eigen proefkonijn bent.

Kater en een uitgeput gevoel

Het combineren van XTC en speed leidt sneller tot een kater en een leeg en uitgeput gevoel. Dit wordt versterkd doordat je meestal niet gelijk kunt slapen na gebruik. Als je vaker gebruikt en combineerd wen je ook sneller aan de effecten waardoor je al snel geneigd bent om meer en vaker te nemen.


Scroll naar boven