Home Vraag Wat is het verschil tussen MDMA en XTC?

Wat is het verschil tussen MDMA en XTC?

Veel mensen denken dat MDMA en XTC twee verschillende drugs zijn. MDMA zien ze als “puurder” dan XTC. Dit klopt niet. Hoe dat precies zit leggen we je in dit artikel uit.

Wat is MDMA en wat is XTC?

XTC is de populaire naam van MDMA. In een XTC-pil hoort MDMA te zitten. MDMA is de werkzame stof in XTC-pillen. Naast MDMA zitten er in XTC-pillen heel soms cafeïne en een vulmiddel/bindmiddel. Zonder bindmiddel zou een pil uit elkaar vallen in losse poeder.

Wat zijn MDMA-kristallen en MDMA-poeder?

Je hebt ook MDMA in poeders of kristallen. Dat wordt vaak gewoon MDMA genoemd. Bij MDMA-poeder of kristal neem je kleine ‘likjes’ of je slikt het in een vloeitje of capsule. Je kunt een capsule vullen met MDMA-poeder. Met een weegschaal kun je zo precies de hoeveelheid MDMA bepalen die je wilt slikken. De effecten en risico’s van XTC-pillen of MDMA-poeders/kristallen zijn hetzelfde.

Waarom lijkt MDMA toch anders te werken dan een XTC-pil?

  • Toch ervaren sommige mensen wel een verschil tussen XTC-pillen en MDMA-poeders/kristallen. Dit kan te maken hebben met de dosering. Een lik MDMA-poeder, of een brokje kristal kan een andere dosis hebben dan een (deel van een) XTC-pil. Hierdoor kan het soms heel rustig inslaan of juist  heftig.
  • Ook kan het zo zijn dat als je gelooft dat het een ander effect heeft, je dit ook zo ervaart. Dit heet een selffulfilling prophecy. Je hebt een bepaalde verwachting van een XTC-pil en een andere verwachting van MDMA-poeder/kristal. Doordat je iets anders verwacht, zal je het ook anders meemaken.  
  • Tot slot heeft ook je persoonlijke gevoeligheid voor sommige stoffen invloed. Het kan zijn dat je maag niet goed tegen de vulstoffen van een XTC-pil kan. Een XTC-pil kan zwaarder op je maag vallen dan MDMA-kristallen waar geen vulstoffen inzitten.

Zit er speed in XTC-pillen?

Mensen denken vaak dat er speed in XTC-pillen zit. Maar dit komt bijna nooit voor. Vroeger zaten er wel eens andere stoffen dan alleen MDMA in XTC-pillen. Bijvoorbeeld PMMA in 2021. Tegenwoordig zit in 94% van de XTC-pillen in Nederland MDMA. XTC is in Nederland dus niet meer zo vaak vervuild. Andere stoffen die wel eens in XTC-pillen zitten zijn cafeïne en NPS of designer drugs. In 2021 zat er in 4,6% van alle geteste pillen cafeïne. De effecten en risico’s van NPS zijn vaak niet (voldoende) bekend of onderzocht, wat extra risico’s geeft.

Sterke XTC-pillen

De XTC markt is redelijk stabiel. Wel zijn de pillen erg sterk (hoog gedoseerd): in 2022 zat er gemiddeld 136mg MDMA in een XTC-pil. Hoog gedoseerde XTC-pillen kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Lees hier meer over de risico’s van het slikken van hele sterke XTC-pillen. Laat je XTC-pillen of MDMA daarom testen bij de testservice. Kijk hier voor adressen.

Scroll naar boven