Home Vraag Hoe kan je na het gebruik van uppers (coke, XTC of speed) toch fatsoenlijk in slaap komen?

Hoe kan je na het gebruik van uppers (coke, XTC of speed) toch fatsoenlijk in slaap komen?

Door de stimulerende werking gaat het gebruik van uppers vaak gepaard met problemen met in slaap komen. Ook cafeïne-houdende drankjes zoals energy drink hebben een stimulerend effect. In het geval van speed kan dit tot wel 12 uur lang aanhouden. Toch zijn er wel wat tips die kunnen helpen met het voorkomen van plafondienst:

Tips om plafonddienst te voorkomen:

  • Rust minimaal 3 dagen voor gebruik goed uit. Uppers kunnen er in eerste instantie voor zorgen dat je niet merkt dat je last hebt van slaapgebrek. Dit slaapgebrek kan echter wel de negatieve bijwerkingen van een upper beïnvloeden.
  • Plan in wanneer je wilt gaan slapen. Denk dus goed na of je een upper gaat gebruiken, en stop op tijd met bijnemen om plafonddienst te voorkomen. 
  • Zorg dat je ook de dagen na gebruik tijd hebt om te herstellen. Want als je eenmaal in slaap bent gekomen, wordt de REM-slaap (de fase waarin we dromen) minder en dat is niet goed voor de gehele slaapkwaliteit. Het gevolg is dat je ook na het slapen nog moe bent.
  • Als het middel wordt afgebroken zal het lichaam het tekort aan REM-slaap proberen in te halen en resulteert dit in overdreven veel REM-slaap; er is dan sprake van een REM reboundeffect. Het herstellen hiervan kost meer tijd. Hou hier dus rekening mee.

Lukt slapen niet? Dit zijn de do’s en don’ts

  • Laat het los. Accepteer dat je niet kunt slapen. Net als dat je een kater moet accepteren na een avond met veel drank.
  • Ga (nu je toch wakker bent) lekker stukje wandelen, of ga in bed liggen met een luisterboek. Met een beetje geluk val je alsnog in slaap.
  • Neem vooral geen slaapmiddelen (benzo’s). Vooral in combinatie met alcohol is dat zeer gevaarlijk. Alcohol werkt – net als slaappillen – verdovend en de effecten van beide middelen kunnen worden verdrievoudigd. Alcohol gaat vaak samen met coke en/of pep, wat dit tot een gevaarlijke cocktail maakt.
  • Goed slapen is belangrijker dan lang slapen. Ook als je drugs gebruikt heb is het van belang om te zorgen voor een gezonde slaaphygiëne: geen smartphone of tablet mee naar bed, voldoende beweging overdag (maar ga niet sporten vlak voor het slapen), een goed matras en kussen, lucht je kamer en zorg voor een donkere, koele en rustige slaapomgeving.
  • Tot slot zijn slaapmiddelen erg verslavend.

Slaapmiddelen en drugs

Als je er toch voor kiest om een slaapmiddel te gebruiken, dan is het verstandig om in ieder geval te wachten tot dat de andere drugs zijn uitgewerkt. Drugs zoals cocaïne of speed verstoren de werking van slaappillen (downers) en andersom. Hierdoor raakt je centrale zenuwstelsel flink in de war, en jij ook.

*Gebruik van benzodiazepine na XTC of speed: wat zijn de risico’s?

Gebruik geen benzodiazepinen (benzo’s) om in slaap te vallen na het gebruik van drugs. Benzo’s zijn medicijnen voor angst- en slaapproblemen (temazepam, lorazepam of oxazepam). Benzo’s zijn verslavend, en het kan zorgen dat je (slaap) problemen juist groter worden. Combineren van stimulerende middelen met benzo’s geeft een grote kans op angst, paniek en agressie. Lees meer Is het oké om benzodiazepine te nemen om te kunnen slapen na speed of XTC?

*Slapen met een pilletje: wat zijn de risico’s van benzodiazepinen?

Je slaapt slecht en je ligt vaak uren wakker. Of je bent gespannen, voelt je onrustig en wil niks liever dan rust in je hoofd. Of je wilt graag slapen na een avondje XTC maar je hebt plafonddienst. Benzodiazepinen zoals oxazepam, diazepam en temazepam kunnen in sommige gevallen helpen: angstgevoelens worden verminderd en je wordt er suf en slaperig van. Het gevaar van benzo’s is dat je er echt super snel aan verslaafd kan raken.
Lees meer Slapen met een pilletje.

Meer weten over drugs en slaap? Hier vind je alles over slaapproblemen, waarom het belangrijk is om goed te slapen en heel veel tips.


Scroll naar boven