Home Vraag Is het oké om benzodiazepine te nemen om te kunnen slapen na speed of XTC?

Is het oké om benzodiazepine te nemen om te kunnen slapen na speed of XTC?

Gebruik geen benzodiazepinen (benzo’s) om in slaap te vallen na het gebruik van drugs. Benzo’s zijn medicijnen voor angst- en slaapproblemen (temazepam, lorazepam of oxazepam). Benzo’s zijn verslavend, en het kan zorgen dat je (slaap) problemen juist groter worden. Combineren van stimulerende middelen met benzo’s geeft een grote kans op angst, paniek en agressie.

Combineer benzodiazepine ook niet met verdovende drugs

Verdovende middelen (alcohol, GHB) combineren met benzo’s is levensgevaarlijk. De dempende werking van deze drugs wordt versterkt. Je lever moet de middelen afbreken, maar door het combinatiegebruik gaat dit langzamer dan normaal. Hierdoor kan je een te hoge dosis van een middel in je bloed krijgen. Dit kan leiden tot oriëntatieproblemen, moeheid of ernstige ademhalingsproblemen. Het kan zelfs leiden tot coma of de dood.

Wil je toch een slaapmiddel gebruiken na drugs

Als je er toch voor kiest om een slaapmiddel te gebruiken, dan is het verstandig om in ieder geval te wachten tot dat de andere drugs zijn uitgewerkt. Drugs zoals XTC of speed verstoren de werking van slaappillen (downers) en andersom. Hierdoor raakt je centrale zenuwstelsel flink in de war, en jij ook.

Veelgestelde vragen

Hoe kan je na het gebruik van uppers (coke, speed en XTC) toch fatsoenlijk in slaap vallen?

Laat het los. Accepteer dat je niet kunt slapen. Net als dat je een kater moet accepteren na een avond met veel drank. Lees meer tips om plafonddienst zo veel mogelijk te voorkomen.

Slapen met een pilletje, wat zijn de risico’s van benzo’s?

Benzodiazepines (soms benzo’s genoemd) is een groep medicijnen tegen angst en/of slaapproblemen. Ze maken je suf en slaperig. Normaal worden benzodiazepines door een dokter voorgeschreven bij psychische klachten. Maar mensen nemen benzodiazepines soms ook voor het ontspannende effect of om te slapen. Het gevaar van benzo’s is dat je er echt super snel aan verslaafd kan raken. Lees verder.

Scroll naar boven