Home Vraag Hoe sterk zijn wiet of hasj?

Hoe sterk zijn wiet of hasj?

Hoe sterk hasj of wiet zijn hangt af van de hoeveelheid THC. Van oudsher bevat hasj meer THC dan wiet. Dit komt omdat hasj een concentratieproduct is van wiet. Geïmporteerde hasj bevat gemiddeld meer THC (26,8%) dan geïmporteerde wiet (2,4%). We zien hetzelfde bij Nederlandse cannabis producten. Nederlandse hasj (nederhasj), bevat gemiddeld meer THC (35,7%) dan de populairste Nederlandse wiet (nederwiet, 17,2%).

THC-monitor

Ieder jaar wordt er door het Trimbos-instituut onderzoek gedaan naar de sterkte van wiet, nederwiet, hasj en nederhasj. Alle resultaten uit het onderzoek zijn terug te vinden in de jaarlijkse THC-monitor. Nederwiet en nederhasj zijn producten van Nederlandse bodem. De werkzame stof in alle wiet en hasj is THC. De sterkte wordt uitgedrukt in het percentage THC dat deze producten bevatten. Een hoger percentage THC, geeft een grotere kans op een (te) sterk effect. Je bent sneller en sterker onder invloed. Het kan zijn dat naarmate hasj of wiet sterker is, je er ook minder van neemt. Maar het effect van hasj of wiet wordt niet alleen door THC bepaald: gebruikers rapporteren bij het roken van hasj en wiet met hetzelfde THC-percentage hele andere effecten.

Verder is een hoog THC-gehalte vervelend voor beginners of voor mensen die lange tijd niet geblowd hebben. Je kunt dan ineens te veel binnen krijgen, waardoor je flink ziek wordt. Kies dus vooral voor niet al te sterke hasj of wiet. Lees meer over het beperken van de risico’s.

De invloed van CBD

De sterkte van hasj en wiet is al lang onderwerp van discussie. Lange tijd werd gedacht dat alleen het THC-gehalte bepalend is voor de werking en de risico’s van cannabis. CBD (cannabidiol) leek (dempende) effect te hebben op sommige effecten van THC zoals angst en onrust. Maar nieuwe studies vinden hier geen bewijs voor. Over het algemeen kun je wel zeggen:
Hoe sterker (hoger percentage THC) de hasj of wiet, hoe sterker de effecten. Ook bij jongeren, vrouwen en dunne mensen zijn de effecten soms sterker.

Nederwiet, geïmporteerde wiet en nederhasj bevatten nauwelijks CBD. Hasj geïmporteerd uit het buitenland bevat relatief gezien veel CBD. In coffeeshops worden Nederlandse wiet en geïmporteerde hasj veel meer verkocht dan geïmporteerde wiet en Nederlandse hasj. In veel coffeeshops is zelfs helemaal geen geïmporteerde wiet of nederhasj te koop.

Hasj/wiet en verslaving

Je raakt sneller verslaafd aan hasj of wiet met een hoog THC-percentage, dan aan hasj of wiet met een lager THC-percentage. Als je op jonge leeftijd begint met blowen, heb je meer kans om verslaafd te raken. Lees meer op drugsinfo.nl


Scroll naar boven