Home Vraag Wat doen cocaïne en XTC wanneer je die tegelijkertijd gebruikt?

Wat doen cocaïne en XTC wanneer je die tegelijkertijd gebruikt?

Als je XTC en cocaïne combineert wordt de adrenaline-huishouding extra geprikkeld. Hierdoor krijg je een verhoogde bloeddruk, en hartslag en kunnen acute problemen ontstaan met je hart- en bloedvatenstelsel. Ook krijg je sneller een kater en een leeg gevoel na afloop.

Combineren is risico lopen

Verschillende drugs combineren, kun je beter niet doen. De precieze effecten zijn moeilijk voorspelbaar. Naar het gebruik van drugs wordt al weinig onderzoek gedaan, laat staan dat men onderzoek doet naar gecombineerd gebruik. Er is vrijwel niets bekend over experimenten met XTC en cocaïne. Bij gecombineerd gebruik ben je dus nog meer dan ooit je eigen proefkonijn.

Eerst XTC, dan cocaïne?

Mensen die XTC met cocaïne combineren, nemen meestal eerst XTC en daarna cocaïne. De werking van de afzonderlijke middelen zou beter in balans zijn. De roes is dan prettiger, de sfeer gezelliger en actiever. Anderen zeggen dat het bij XTC lekker is om een sleuteltje coke te nemen, om zo het XTC effect te onderhouden.

Neurotransmitters

XTC en cocaïne beïnvloeden de werking van neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die een rol spelen bij de overdracht van boodschappen (prikkels) tussen de zenuwen. Bij gebruik van XTC en cocaïne activeren de zenuwen die serotonine, noradrenaline en dopamine afscheiden. Die zijn verantwoordelijk voor:

  • Genot (serotonine);
  • verhoogde hadrtslag en ademhaling (adrenaline);
  • Genot en schrikreacties (dopamine). Te veel dopamine kan leiden tot paranoïde of verward gedrag.

XTC beïnvloedt met name de serotonine-huishouding en in mindere mate de adrenaline- en dopamine-huishouding. Cocaïne werkt met name op de adrenaline- en dopamine-huishouding en in mindere mate op de serotonine-huishouding.

Door XTC en cocaïne te combineren wordt de adrenaline-huishouding dus extra geprikkeld. Hierdoor krijg je een verhoogde bloeddruk, en hartslag en kunnen acute problemen ontstaan met je hart- en bloedvatenstelsel. Het is onbekend bij welke dosissen deze effecten optreden. Duidelijk is dat de risico’s toenemen naarmate je meer gebruikt. Vandaar dat je, door te combineren, je eigen proefkonijn bent. Ook de dopamine-huishouding wordt extra geprikkeld. Dat zou kunnen leiden tot een tijdelijke verwardheid. Als je lange tijd XTC en coke combineerd kun je een drugspsychose krijgen.

De zenuwen die betrokken zijn bij afgifte van serotonine en adrenaline raken door het gecombineerde gebruik sneller uitgeput waardoor de volgende dagen een (drugs)kater en een leeg gevoel kan ontstaan. Ook wen je bij gecombineerd gebruik sneller aan de effecten waardoor je geneigd bent om steeds meer te nemen.


Scroll naar boven