Home Vraag Wat doen cocaïne en XTC wanneer je die tegelijkertijd gebruikt?

Wat doen cocaïne en XTC wanneer je die tegelijkertijd gebruikt?

Als je XTC en cocaïne combineert wordt de adrenaline-huishouding extra geprikkeld. Door deze toegenomen prikkeling ontstaat een verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag en kunnen acute problemen met het hart- en bloedvatenstelsel ontstaan. Verder valt te verwachten dat gecombineerd gebruik sneller tot een kater leidt. De zenuwen die betrokken zijn bij afgifte van serotonine en adrenaline raken door het gecombineerde gebruik sneller uitgeput waardoor de volgende dagen een leeg gevoel kan ontstaan.

Meer details

Verschillende drugs combineren, kun je beter niet doen. De precieze effecten zijn moeilijk voorspelbaar. Naar het gebruik van drugs wordt al weinig onderzoek gedaan, laat staan dat men onderzoek doet naar gecombineerd gebruik. Er is vrijwel niets bekend over experimenten met XTC en cocaïne. Bij gecombineerd gebruik ben je dus nog meer dan ooit je eigen proefkonijn.

Gebruikers die XTC met cocaïne combineren, nemen meestal eerst XTC en daarna cocaïne. De werking van de afzonderlijke middelen zou beter in balans zijn. De roes is dan prettiger, de sfeer gezelliger en actiever. Gebruikers zeggen dat het bij XTC lekker is om een sleuteltje coke te nemen, om zo het XTC effect te onderhouden.

XTC en cocaïne beïnvloeden de werking van neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die een rol spelen bij de overdracht van boodschappen (prikkels) tussen de zenuwen. Neurotransmitters zorgen ervoor dat, afhankelijk van de plek in het zenuwstelsel waar ze voorkomen, bepaalde gedeelten van het zenuwstelsel geprikkeld worden waardoor allerlei effecten ontstaan. XTC en cocaïne activeren de zenuwen die serotonine, noradrenaline en dopamine afscheiden.

Zenuwen die serotonine bevatten liggen in het gedeelte van de hersenen dat ons genot geeft. Zenuwen die adrenaline bevatten zijn betrokken bij de activering van allerlei lichaamsfuncties zoals hartslag en ademhaling. Zenuwen die dopamine bevatten liggen in die gedeelten van de hersenen die ons genot verschaffen, onze schrikreacties regelen en onze gedachten in overeenstemming brengen met de werkelijkheid. Overstimulering van ons schrikcentrum kan leiden tot paranoïde gedrag terwijl een teveel aan dopamine ook kan leiden tot verwardheid.

XTC beïnvloedt met name de serotonine-huishouding en in mindere mate de adrenaline- en dopamine-huishouding. Cocaïne werkt met name op de adrenaline- en dopamine-huishouding en in mindere mate op de serotonine-huishouding.

Door XTC en cocaïne te combineren wordt de adrenaline-huishouding extra geprikkeld. Door deze toegenomen prikkeling ontstaat een verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag en kunnen acute problemen met het hart- en bloedvatenstelsel ontstaan. Het is onbekend bij welke dosissen deze effecten optreden maar duidelijk is dat de risico’s toenemen naarmate de dosissen groter worden. Vandaar dat je, door te combineren, je eigen proefkonijn bent. Ook de dopamine-huishouding wordt extra geprikkeld. Dat zou kunnen leiden tot een tijdelijke verwardheid. Worden beide middelen lange tijd gecombineerd dan zou een door drugs veroorzaakte psychose kunnen ontstaan.

Verder valt te verwachten dat gecombineerd gebruik sneller tot een kater leidt. De zenuwen die betrokken zijn bij afgifte van serotonine en adrenaline raken door het gecombineerde gebruik sneller uitgeput waardoor de volgende dagen een leeg gevoel kan ontstaan. Ook is voorstelbaar dat je bij gecombineerd gebruik sneller aan de effecten went waardoor je geneigd bent om grotere dosissen te nemen met alle risico’s van dien.

 


Scroll naar top