Home Feit of fabel: hoeveel weet jij?

Wat weet jij over drugs? Test je kennis en bepaal wat waar is (FEIT!) en wat niet waar is (FABEL). Hier vind je alle antwoorden met uitleg.

Van hasj of wiet ga je beter slapen – FABEL

Hasj en wiet hebben een ontspannende werking. Hierdoor kan je makkelijker in slaap vallen. Maar als je langere tijd blowt voor het slapen, wen je eraan en verdwijnt dit effect. Ook zijn hasj en wiet slecht voor je slaapkwaliteit. Je zit door hasj en wiet minder lang in je REM-slaap. Dit is de fase van slapen waarin je droomt. In je REM-slaap verwerk je emoties en herinneringen. Te weinig REM-slaap kan daardoor slecht zijn voor je mentale gezondheid. Lees meer over hasj en wiet en slaap.

XTC is onschuldig – FABEL

XTC heeft een onschuldig imago, maar is dit helaas niet! De meest voorkomende directe risico’s van XTC-gebruik zijn oververhitting, uitdroging en watervergiftiging. Als je lang en intensief gebruikt, kan je schade aan je hersenen, lever en nieren oplopen. Ernstige gezondheidsproblemen door XTC komen niet heel vaak voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Lees hier het antwoord op de FAQ Bestaat er veilig gebruik van XTC?

In 3-MMC zit vaak geen 3-MMC – FEIT

3-MMC is in 2021 verboden. Sinds dit verbod zit er in poeders, kristallen en pillen die verkocht worden als 3-MMC heel vaak een andere stof. Bijvoorbeeld DPM, 3-CMC en 2-MMC. Deze stoffen zijn net als 3-MMC cathinonen en hebben een uiteenlopende sterkte. De effecten kunnen daardoor ineens veel heftiger of anders zijn dan je verwacht. Dit kan eng zijn. Alleen een lab kan bepalen wat er in je drugs zit. Je kan dit anoniem en (vaak) gratis laten testen. Kijk voor testadressen bij jou in de buurt.

3-MMC is legaal – FABEL

Nee, het is verboden om 3-MMC te kopen, verkopen of bezitten. In 2021 is 3-MMC op lijst 2 van de Opiumwet gezet, dit betekent dat het middel een softdrug is. Maar het middel zal in de toekomst op lijst 2 van de Opiumwet gezet worden. Dan is het een harddrug. Of een drug op lijst 1 of lijst 2 terecht komt, heeft onder andere te maken met hoeveel we weten over de risico’s van een middel. Hoewel we steeds meer weten over de risico’s van 3-MMC, is nog veel onbekend. Je bent dus je eigen proefkonijn als je 3-MMC gebruikt! Lees meer over 3-MMC.

Van XTC word je altijd blij – FABEL

Helaas, dat is niet zo! Je kan van XTC heel energiek, vrolijk en knuffelig worden. Maar je kan ook klachten krijgen, zoals misselijkheid, kotsen, hoofdpijn, duizeligheid en zweten. Dat is vervelend, maar kunnen ook signalen zijn dat er serieus iets misgaat en je hulp moet zoeken. Lees meer over de effecten en risico’s van XTC.

XTC kan mentale problemen erger maken – FEIT

Ja, dit klopt. XTC kan angstaanvallen en psychoses uitlokken of versterken. Mensen met (aanleg voor) mentale problemen lopen hier extra risico op. Als je langere tijd XTC gebruikt kan je ook last krijgen van depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen. Lees meer over de lange termijn risico’s van XTC.

Scroll naar boven