Home Vraag Bestaat er veilig gebruik van XTC?

Bestaat er veilig gebruik van XTC?

Mensen denken soms dat XTC een onschuldige drugs is. Dit klopt niet. Weliswaar komt verslaving aan XTC bijna niet voor, maar aan het gebruik van XTC zijn wel degelijk risico’s verbonden. Jaarlijks sterven enkele mensen in Nederland als direct gevolg van gebruik van XTC.  

Meest voorkomende risico’s van XTC

De meest voorkomende risico’s van XTC-gebruik zijn oververhitting en uitdroging door een stijging van je lichaamstemperatuur. Als je lang en intensief gebruikt leidt dit mogelijk tot hersenschade, en schade aan lever en nieren. Veilig gebruik van XTC is daarom onmogelijk, ook niet als de XTC vooraf wordt getest.

Sterke XTC-pillen op de markt

Samen met de instellingen voor verslavingszorg en preventie waarschuwt het Trimbos-instituut al enkele jaren voor de gevaarlijk hoog gedoseerde XTC-pillen. Vroeger zat er in een pil gemiddeld 70 mg MDMA, in 2019 is dat opgelopen naar meer dan 172 mg. Nu is dat rond Ook wordt de afgelopen jaren een toename in het aantal matige en ernstige gezondheidsverstoringen door XTC-gebruik geconstateerd. Dat wil zeggen dat meer mensen in de problemen raken met hun gezondheid door XTC-gebruik.

Het slikken van hele sterke XTC is extra gevaarlijk. Je kan snel overdoseren (te veel nemen) waardoor er kans is op oververhitting en acute psychotische verschijnselen. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan XTC-gebruik ook hartritmestoornissen en leverfalen veroorzaken.

Verklein de risico’s van XTC-gebruik

Het gebruik van XTC is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.

Scroll naar boven