Home Vraag Het is toch allemaal Miauw?

Het is toch allemaal Miauw?

Een willekeurig gesprek… Persoon A: “Heb je nog 3-MMC gebruikt?” Persoon B: “Ja, helaas wel. Ik heb het zelfs bij me.” Daarna haalt persoon B een zakje uit zijn broekzak waarop 2-MMC staat. Persoon A: “Maar dat is 2-MMC, niet 3-MMC.” Persoon B: “Het is in principe hetzelfde, allemaal Miauw.”

Is Miauw allemaal hetzelfde? Zijn 3-MMC, 2-MMC en andere varianten zoals 3-CMC of 4-MMC identiek? Nee, het zijn allemaal net iets andere stoffen die wel heel erg op elkaar lijken. Over stoffen als 3-CMC en 2-MMC is minder bekend dan over 4/3-MMC. Als je dit soort stoffen gebruikt loop je daarom extra risico. Je bent je eigen proefkonijn als je hiermee wilt experimenteren. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van 3-MMC en beschrijven we hoe producenten een kat-en-muis spel spelen om wetgeving te ontlopen.

Het begon allemaal met 4-MMC ofwel Mefedron

4-MMC is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS of designerdrug). Het werd in Europa sinds 2008 verkocht als plantenvoeding of als badzout. Dit was een truc om de wet te omzeilen. Op dat moment was het in Nederland lastig om goede XTC te kopen en werd 4-MMC als XTC verkocht in pilvorm. Andere namen zijn mefi, meow, miauw miauw, M-CA, Bubble en Drone. Mensen schreven het als een combinatie tussen XTC (MDMA) en cocaïne. Je kreeg een geluksgevoel, meer energie, behoefte aan veel praten en contact, erg wakker zijn en (soms) zin in seks. Sommige mensen kregen bij hoge doseringen last van paarse knieën en ellebogen. In 2012 kwam Mefedron op lijst I van de Opiumwet. Mefedron valt dus onder harddrugs. Bezit, productie en verkoop zijn strafbaar. Daarna raakte 4-MMC een beetje uit beeld.

Designerdrugs werden steeds populairder

Rond 2020 nam de populariteit van designersdrugs snel toe. Dit kwam vooral doordat webshops online reclame gingen maken. Ze gingen NPS legaal verkopen op de Nederlandse markt. 3-MMC werd bij een aantal groepen jongeren enorm populair. De bijnaam van 3-MMC was Poes.

Het verbod op 3-MMC

In 2021 werd 3-MMC ook verboden. Het kwam op de Opiumlijst lijst II. In april 2024 werd deze verplaatst naar lijst I. In de tussentijd stond er direct een legale opvolger klaar, namelijk 3-CMC. Om dit middel te promoten zeiden de verkopers dat dit middel de bijnaam Miauw en Poes had. Al snel spraken mensen niet meer over 3-CMC, maar over Miauw. In 2023 werd ook 3-CMC verboden. Hetzelfde verhaal gaat op voor 2-MMC. Nu hebben de meeste jongeren het gewoon over Miauw. Of het nu wel of niet ‘echte’ 3-MMC is.

Onderdeel van een cathinonen familie

4-MMC, 3-MMC, 3-CMC en 2-MMC behoren allemaal tot dezelfde familie. Er zit een stof in die lijkt op speed: cathinon. Synthetische cathinonen zijn door mensen gemaakte drugs. Ze worden afgeleid van de Khat-plant. Mensen uit onder andere Jemen kauwen op de bladeren van de Khat-plant omdat ze bekend staan om hun oppeppende effecten. Mensen in Afrika kauwen al duizenden jaren op deze bladeren.

Zijn de risico’s en effecten van 4-MMC, 3-MMC, 2-MMC en 3-CMC ook allemaal vergelijkbaar?

Dit weten we niet. Over stoffen als 3-CMC en 2-MMC is nog weer minder bekend dan over 4/3-MMC. Als je dit soort stoffen gebruikt loop je daarom extra risico. In het buitenland zijn er wel mensen overleden die 3-CMC hadden gebruikt. Maar of deze mensen zijn overleden door 3-CMC alleen, of aan een combinatie van drugs of andere redenen, is niet bekend. Niet alleen zit er sinds het verbod in poeders en pillen verkocht als 3-MMC, vaak een ander cathinon dan 3-MMC. Naast 3-CMC en 2-MMC ook bijvoorbeeld Dipentylone. De sterkte van deze verschillende cathinonen lopen ook vaak heel erg uiteen. De effecten kunnen dus heftiger zijn dan wat je gewend bent van 3-MMC. Je bent je eigen proefkonijn als je wilt experimenteren met deze onbekende stoffen.

Scroll naar boven