Home Vraag Vijf vragen over de Red Alert app en de zwarte lijst

Vijf vragen over de Red Alert app en de zwarte lijst

Wat is de “zwarte lijst”?

Via de Red Alert app (drugredalert.nl) kun je de zogenaamde “zwarte lijst” zien met gevaarlijke pillen of poeders. Het gaat hier over pillen die geanalyseerd zijn door het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem). Ongeveer elke zes weken wordt de zwarte lijst bijgewerkt. Als je deze drugs wilt gebruiken loop je extra risico op gezondheidsproblemen. We raden het gebruik van deze pillen af. Een XTC-pil kan bijvoorbeeld PMMA bevatten, of een onbekende stof. Deze lijst is bedoeld om hiervoor te waarschuwen. Wil je liever geen app over drugs op je telefoon dan kun je de lijst ook bekijken via drugsredalert.nl/zwartelijst.

Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Het slikken van XTC-pillen brengt risico met zich mee. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet. Maar sommige pillen zijn dus extra gevaarlijk om te slikken en staan op deze lijst. De meeste gezondheidsproblemen met XTC worden veroorzaakt doordat XTC-pillen tegenwoordig erg sterk zijn. Er zijn veel pillen met een hoge dosering MDMA op de markt. Hoe hoger de dosering hoe meer kans op bijvoorbeeld oververhitting. Oververhitting is een gevaarlijke toestand die een dodelijke afloop kan hebben.

Ook komt het voor dat er iets anders dan MDMA in een XTC-pil zit, bijvoorbeeld PMMA. PMMA is gevaarlijk omdat je de effecten van PMMA veel later en veel minder sterk voelt dan bij MDMA. Het kan dus zijn, dat je denkt een “lage dosis” MDMA te hebben genomen, waardoor je gaat ‘bijnemen’ en zo sneller een gevaarlijke dosis binnen krijgt. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA.

Wat staat er nu precies op de zwarte lijst?

  • Pillen die meer dan 50 milligram PMMA bevatten én geen of weinig MDMA.
  • Pillen met een grote spreiding in de hoeveelheid MDMA. Dit kan gevaarlijk zijn want je niet kunt weten hoe sterk een pil is omdat er is een groot verschil in dosering tussen pillen van dezelfde batch zit.
  • Pillen met een gevaarlijke combinatie van veel stoffen.
  • Pillen met onbekende stoffen.
  • Poeders met atropine.
  • Pillen met stoffen waar zéér weinig over bekend is zoals 4-Fluorpentedron, 2C-B-FLY, 2-broom-4,5-dimethoxyfenethylamine, Pentylon of 4-FMA.

Wat moet je precies doen als je een pil hebt die op de lijst staat?

Heel simpel: SLIK DEZE PILLEN NIET! Breng hem langs bij een testservice zodat deze geanalyseerd kan worden en tegelijkertijd van de markt is.

Wat moet je doen als je pil niet op deze lijst staat?

Een veilige dosering is niet aan te geven. Als je na 60 minuten nog niets voelt, neem dan niet bij. Laat in ieder geval je pil testen, zodat je weet wat erin zit. Bekijk alle andere tips om de risico’s van XTC zo veel mogelijk te beperken.

Meer lezen?

Wat is PMMA en waarom is het gevaarlijk?
Wat zijn de risico’s van het slikken van hooggedoseerde XTC-pillen?
Wat is het serotoninesyndroom en hoe kun je het herkennen?
Wat is atropine en wat zijn de effecten?

Bekijk ook de video Wat is een Red Alert?


Scroll naar boven