Home Vraag Wat zijn de risico's van het slikken van hooggedoseerde XTC pillen?

Wat zijn de risico’s van het slikken van hooggedoseerde XTC pillen?

Er zijn bijna alleen maar hooggedoseerde XTC pillen op de markt. Dit zijn XTC pillen met 150/200 milligram MDMA of meer. Bij sterke pillen neemt het gewenste effect (het bekende “love” gevoel) niet toe, maar ervaar je meer ongewenste (speedy) effecten (“strak staan”). Als je vaak sterke pillen slikt dan treedt er tolerantie op voor de effecten van XTC. Het typische XTC gevoel wordt steeds minder. Je bent zijn dan geneigd om meer te slikken, waardoor je alleen maar het oppeppende effect voelt en meer en meer speedy wordt. Ook de risico’s nemen toe met de dosis. Je hebt eerder last van angst, paniek of overgeven. Ook kun je bewusteloos raken en is er kans op een levensbedreigende toestand zoals oververhitting of serotoninesyndroom. En de dinsdagdip is veel zwaarder.

Testen

Niet elke XTC pil bevat evenveel MDMA. Het verschil in de hoeveelheden milligram per pil loopt uiteen van 20 tot soms meer dan 200 milligram. In 2019 bevatte een XTC-pil gemiddeld 172 mg MDMA, de sterkste pil bevatte 296 mg MDMA. Door je pil te laten testen weet je hoeveel MDMA er ongeveer in je pil zit. Uitgebreidere informatie hierover kun je krijgen via een testservice. Kijk hier voor adressen van testservices. Websites en fora zijn geen betrouwbare bron van informatie omdat iedereen er op kan zetten wat hij wil.

Dosering

200 mg is een hele hoge dosis voor een gemiddeld persoon. Een ‘veilige dosis’ is niet te geven (er zijn ook mensen die extreem gevoelig zijn voor XTC). Het gebruik van XTC is namelijk nooit zonder risico, maar door je aan deze richtlijn te houden kun je de bijwerkingen en risico’s zo veel mogelijk beperken. Ervaren gebruikers van XTC gaan uit van een dosis van 1-1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Dat is voor iemand van 70 kilo één pil van 70-105 mg MDMA. Beginnende gebruikers kunnen beter met 0,5-1 mg per kilo lichaamsgewicht. 

Werking

XTC heeft een oppeppend en een bewustzijnsveranderend effect. Het oppeppende effect geeft je energie en je voelt je helder en alert. Door het bewustzijnsveranderende effect voel je je goed, ontspannen, open en verbonden met anderen. XTC zorgt voor de afgifte van neurotransmitters zoals serotonine, noradrenaline en dopamine. XTC heeft vooral invloed op de serotoninehuishouding in de hersenen. Serotonine heeft invloed op je stemming, slaap, emotie en eetlust.

‘Bijslikken’

Bij het slikken van een hoge dosis is de serotoninevoorraad in je hersenen snel opgebruikt. Sommige gebruikers kiezen ervoor om dan ‘bij te nemen’ omdat ze de eerste sterke roes vast willen houden. Dat heeft alleen niet zo veel zin. Het gewenste “love” gevoel van de eerste dosis van die avond krijg je niet meer terug en de kater en de lichamelijke bijwerkingen nemen alleen maar toe, zoals een droge mond, gespannen spieren en tanden knarsen (speedy gevoel). Dat is vaak het moment waarop mensen denken dat er (veel) speed in hun pillen zit. Je bouwt tolerantie op voor het bewustzijnsveranderende effect, omdat de serotoninevoorraad eerst weer op peil moet zijn. Aan het oppeppende effect wen je veel langzamer. Gevolg is dat als je meer gaat slikken je alleen maar het oppeppende effect voelt en meer en meer speedy wordt.

Acute risico’s

Door het slikken van hoge doseringen (vanaf 150-200 mg) is de kans groter op overgeven, angst en paniek. Ook kan het gepaard gaan met bewusteloosheid en levensbedreigende situaties, zoals oververhitting of het serotonine syndroom. Wat voor effect het serotonine syndroom heeft op mensen is afhankelijk van welke middelen en de hoeveelheid middelen zij gebruikt hebben. Lees meer over het serotonine syndroom.

Risico’s op de langere termijn

De dinsdagdip kan fors zijn doordat de gehele serotoninevoorraad uitgeput is geraakt. Deze moet dan eerst worden aangevuld. Dit kan enige tijd duren. Niet iedereen heeft hier last van, maar over het algemeen zijn de klachten die daarmee gepaard gaan binnen een aantal dagen weg. Soms kan het iets langer duren. Na ongeveer twee a drie weken is het lichaam (en hersenen) weer hersteld. Toch raden we aan een marge te nemen van zes tot acht weken. Dit om de kans op hersenschade te beperken. Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Je geheugen, je concentratie en je stemming worden mogelijk aangetast. Hoe vaker je neemt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade. 


Scroll naar top