Home Vraag Waarom is een site als pillreports niet zo betrouwbaar?

Waarom is een site als pillreports niet zo betrouwbaar?

3 redenen om je informatie niet van internet te halen:

 1. De testuitslag heeft maar een beperkte en tijdelijke waarde.
 2. Testuitslagen mogen nooit worden gepubliceerd, online of offline.
 3. Je kunt nooit zeker weten of de testuitslagen die mensen plaatsen juist zijn of niet.

Meer details

Veel mensen willen weten wat er in hun pil zit om zo de hoeveelheid die ze innemen te kunnen doseren en om te voorkomen dat ze geen gevaarlijke stoffen binnen krijgen. Om precies na te gaan welke stoffen er in een pil zit zou je naar een testservice moeten gaan (klik hier voor adressen).

Het testen van pillen bij een testservice
Er bestaat voor pillen namelijk een herkenningssysteem. Aan de hand van de uiterlijke kenmerken van een pil (o.a. diameter, dikte, kleur en logo) en een zuurtest wordt gekeken of de pil voorkomt op de herkenningslijst. Op deze lijst staan pillen die in de afgelopen periode meerdere keren in het laboratorium geanalyseerd zijn. De lijst wordt wekelijks ge-update. Wanneer de pil op deze lijst staat, krijg je meteen de uitslag te horen. Welke stof(fen) zit er in en hoeveel. Wordt de pil niet herkend, dan kun je de pil laten opsturen naar het laboratorium.

Pillreports en fora
Een veel gehoord argument is dat mensen dit te veel ‘gedoe’ vinden en dat even googlen op internet al snel informatie geeft. Een van de meest genoemde sites is Pillreports.net. Op deze site kunnen mensen informatie over hun pil invoeren (naam, stad, logo, kleur, vorm etc) met daarbij het al dan niet door een labtest verkregen uitslag van het aantal milligram MDMA per pil. Ook op Partyflock worden regelmatig testuitslagen gedeeld bijvoorbeeld in het pillentopic.

3 redenen om je informatie niet van internet te halen:

 1. De testuitslag heeft maar een beperkte en tijdelijke waarde. De XTC-markt is erg dynamisch en een testuitslag voor een pil in de ene maand kan flink verschillen van de testuitslag van een pil die een maand eerder of later is getest en die exact dezelfde eigenschappen bevat (zoals logo, diameter, dikte, spikkeling, breukgleuf of niet etc). Het plaatsen van testuitslagen op pillreports en andere sites is daarom van beperkte waarde en de kans bestaat dat de informatie gewoon niet klopt. Omdat het moeilijk is om te bepalen of de pil die je hebt exact hetzelfde is als degene waarvan de testuitslag is geplaatst, kan dat tot zeer riskante situaties leiden.
 2. Testuitslagen mogen nooit worden gepubliceerd, online of offline (en al helemaal niet met verwijzing naar de specifieke locatie waar is getest). Dit is een basisvoorwaarde om gebruik te mogen maken van de testlocatie. Het kan het bestaan van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) en haar testlocaties ernstig bedreigen. Het zou zelfs kunnen leiden tot beëindiging van het testen van illegale drugs in Nederland.
 3. Je kunt nooit zeker weten of de testuitslagen die mensen plaatsen juist zijn of niet. Op fora wordt regelmatig onvolledige of onjuiste informatie over pillen gegeven (bijvoorbeeld door dealers). Je weet dus nooit zeker of de informatie die je leest klopt. Laat daarom altijd je pillen testen, in plaat van af te gaan op wat anderen zeggen. Onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat één derde tot de helft van de online informatie over XTC pillen onjuist of incompleet is. Partyflock is iets accurater dan pillreports, maar mist vaak wel een foto of duidelijke omschrijving van de pil. Dit zorg ervoor dat met name onervaren gebruikers de ene pil voor de andere kunnen aanzien, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Wil je ondanks alles toch informatie van het internet halen in plaats van bij een testcentrum langs te gaan, let dan in ieder geval op de volgende criteria:

 • Zorg dat de informatie recent is;
 • Zorg dat de informatie voorzien is van een duidelijke foto van de pil;
 • Zorg dat de informatie afkomstig is uit Nederland;
 • Idealiter wordt er een spreiding in plaats van één concentratie genoemd;
 • Des te meer informatie je vindt, des te beter (mits gelet op datum, foto, etc.).
 • Kijk ook altijd op drugsredalert.nl of download de Red Alert app om een melding te krijgen als er (extra) riskante drugs in omloop zijn.

Scroll naar top