Home XTC MDMA-doseringen in XTC minder extreem, maar nog steeds erg hoog
XTC-pillen

MDMA-doseringen in XTC minder extreem, maar nog steeds erg hoog

Het afgelopen jaar ontving het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) 10.302 drugssamples. Ruim de helft daarvan bestond uit XTC-pillen. Dat blijkt uit het DIMS Jaarbericht 2021.

In 2021 nam de sterkte van XTC – net als in 2020 – af ten opzichte van de jaren daarvoor. Maar dat betekent niet dat gebruik minder risico’s met zich meebrengt, zegt wetenschappelijk medewerker Ruben Vrolijk:

“Volgens elke objectieve maatstaaf bevatten XTC-pillen gemiddeld echter nog altijd een zeer hoge dosering MDMA.”

Het DIMS Jaarbericht 2021 rapporteert onder meer de gevonden concentraties en doseringen van de bij het DIMS meest ingeleverde drugs. De cijfers in het jaarbericht gaan alleen over ingeleverde drugs bij de testservices en dus niet over het totale gebruik in Nederland.

Wat is het DIMS?

Het DIMS-bureau is ondergebracht bij het Trimbos-instituut. Het coördineert het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Het DIMS verzamelt informatie via een landelijk netwerk van twaalf deelnemers met 32 testlocaties in Nederland, veelal instellingen voor verslavingszorg. Nederlanders kunnen daar hun drugs laten testen op inhoud. Op die manier heeft het DIMS een goed beeld van de nieuwe middelen die de Nederlandse drugsgebruiker uitprobeert. Dit geldt ook voor de kwaliteit en samenstelling van bestaande middelen.

Het doel is om te signaleren wat er in omloop is op de Nederlandse drugsmarkt en te waarschuwen voor extra gezondheidsrisico’s. Daarnaast is het voor instellingen voor verslavingszorg een goede manier om in contact te komen met potentiële gebruikers en hen informatie te geven over de risico’s van drugsgebruik.

Drugs over het algemeen sterk

In 2021 veranderde er weinig wat betreft de inhoud van drugsmonsters. Veel drugs zijn al jaren behoorlijk sterk in Nederland, en ook 2021 was hier geen uitzondering op. Zo werd voor cocaïne de hoogste gemiddelde concentratie ooit gemeten: 71 procent. Dit bekent dat de cocaïne erg sterk is.

XTC-pillen bevatten in 2021 gemiddeld 148 mg MDMA. Dit is minder dan in 2019 (172 mg) en 2020 (168 mg), maar is nog steeds een zeer hoge dosering. Dat zorgt voor gezondheidsrisico’s. Zo is de kans op oververhitting groter als er een hogere dosering MDMA in de pil zit.

Ruben Vrolijk: “In zeldzame gevallen kan je overlijden van een XTC-pil. Dat besef is er helaas nog niet altijd.”

Over het algemeen zijn Nederlandse drugs naast sterk ook relatief goedkoop.

2C-B na XTC de meest geteste drug

In 2021 was de hallucinogene drug 2C-B na ecstasy de meest ingeleverde drug bij het DIMS. Het is een middel dat de afgelopen jaren steeds vaker wordt ingeleverd bij de testservices. Het middel kan – afhankelijk van de dosering – zowel stimulerende als hallucinogene effecten hebben. In 2021 bevatte een 2C-B pil gemiddeld 11 mg 2C-B. Dit is al jaren relatief constant.

Dat 2C-B pillen, net als andere drugs, soms vervuild kunnen zijn of vervangen kunnen worden door een extra gevaarlijke stof bleek in april van 2021. Diverse mensen werden toen onwel door de aanwezigheid van een hoge dosering van een veel sterker tripmiddel in pillen verkocht als 2C-B, namelijk DOC. Na een waarschuwing van het DIMS zijn deze pillen gelukkig snel van de markt verdwenen.

Meer informatie:

Bron: trimbos.nl.

Scroll naar boven