Home Vraag Waarom keert het testen van drugs niet terug op de dansvloer?

Waarom keert het testen van drugs niet terug op de dansvloer?

Op dit moment biedt het weinig voordelen om te testen op de dansvloer. Het huidige testsysteem is niet geschikt voor op feesten. Met een sneltest op feesten is de herkenbaarheid van foute bestandsdelen niet heel erg hoog. Daarnaast is het ook zo dat er een zero tolerance-beleid is op de meeste feesten en een testservice past daar niet in. Er is nu capaciteit om drugs te laten testen op kantoor en het geven van voorlichting.

Meer details

Tot 1999 was het mogelijk om als bezoeker van housefeesten je drugs te laten testen op het feest zelf. Drugs kun je nog steeds laten testen, maar alleen op een aantal vaste locaties in Nederland – meestal tijdens kantooruren.

Geregeld wordt er door bezoekers van feesten, de politiek en in de pers gevraagd waarom het testen op feesten niet terug komt. Zij verwachten hiermee (ernstige) gezondheidsincidenten met drugs te kunnen voorkomen. Af en toe laait de discussie weer op of er goed aan zou worden gedaan om het verbod op testen op locatie terug te draaien.

Een aantal belangrijke zaken die spelen rond deze vraag zijn:

  • Testen op locatie

Het testen op locatie zou technisch goed mogelijk zijn. Er is een goede database en er zijn tests die ook op locatie uitgevoerd kunnen worden. Niet alles zal ter plaatste een uitslag hebben, maar dat is op kantoor ook niet het geval. In het verleden is gebleken dat testen tijdens een feest een soort zelfreinigende werking kan hebben: de resultaten van de tests en de bijbehorende informatie worden door degenen die de drug laat testen direct verder gecommuniceerd aan vrienden en bekenden. Pillen met een verhoogd risico bleken zo meer dan eens van de markt te verdwijnen. Er zou wel aan een aantal randvoorwaarden voldaan moeten worden. Er moeten bijvoorbeeld geen beperkingen zijn aan het aantal uit te voeren tests , er moet sprake zijn van integraal drugsbeleid dat door alle partijen die bij de organisatie betrokken zijn gedragen wordt (bijvoorbeeld goede afspraken over surveilleren door politie) en goede samenwerkingsafspraken met de organisatie.

  • De voordelen van een testkantoor

Aan drugsgebruik zijn altijd risico’s verbonden. Die risico’s zijn te beperken met een goede voorbereiding. Bij een goede voorbereiding hoort dat je weet wat je slikt. De testkantoren bieden een geschikte omgeving om voorlichting over de testuitslag te geven. Er is geen lawaai, de gebruiker staat niet al op het punt zijn drugs te gebruiken, er is geen tijdsdruk. Een geteste pil is geen garantie voor het uitblijven van gezondheidsproblemen. De persoon die drugs gebruikt en de omgeving waarin dat gebeurt, zijn mede bepalend voor hoe de effecten verlopen. Sommige pillen kunnen met behulp van een database en een zuurtest snel herkend worden, andere, onbekende, pillen moeten naar een laboratorium opgestuurd worden voor een labtest. Maar iemand die zijn pil op een feest laat testen, zal daar mogelijk niet op willen wachten. Wie zijn pillen via een testkantoor laat onderzoeken heeft die tijd wel.

  • Gebrek aan capaciteit

Testen op locatie vergt een grote capaciteit aan gekwalificeerde en ervaren DIMS medewerkers. De vraag is of dit zonder aanzienlijke investeringen gerealiseerd kan worden, gezien het grote aantal dancefeesten en festivals. De testcapaciteit in sommige regio’s staat nu al onder druk of is zelfs gestopt vanwege bezuinigingen.

  • Weinig toegevoegde waarde

Tot slot, het DIMS is met de huidige constructie prima in staat om de drugsmarkt te monitoren, acute risico’s tijdig te signaleren en input te leveren voor preventie en voorlichting. Bovendien biedt het testen op kantoor net wat meer tijd dan wanneer op de avond zelf verkeerde pillen ontdekt worden om de situatie zorgvuldig te analyseren, zicht te krijgen van de mate en aard van verspreiding en indien nodig waarschuwingscampagnes op poten te zetten. Het testen op kantoor draagt daarmee in belangrijke mate bij aan het voorkomen van ernstige gezondheidsincidenten. 

Meer lezen over de geschiedenis van het testen? Lees dan het stuk Drugstesten op kantoor of op de dansvloer.

Meer leesvoer: Drugstesten op feesten is niet waterdicht, van DJBroadcast.

 


Vergroot lettertype
Scroll naar top