Home Vraag Wat is Methylon (Explosion)?

Wat is Methylon (Explosion)?

Methylon (ook wel methylone genoemd) is een Nieuwe Psychoactieve stof (NPS). Methylon behoort tot de groep synthetische cathinonen (een subgroep van amfetaminen), net als 3-MMC en 4-MMC. Cathinonen zijn afgeleiden van de stof cathinon dat van oorsprong in de khatplant voorkomt. Een andere naam voor methylon is bk-MDMA. Uit die naam blijkt dat het scheikundig ook erg lijkt op MDMA (XTC).

Explosion in de smartshops

Methylon werd in 2005 in Nederland verkocht in smartshops als “luchtverfrisser” onder de naam Explosion. Sinds 2015 staat het op lijst 1 van de Opiumwet en is dus verboden.

Effecten methylon

De effecten van methylon lijken op die van XTC (MDMA). Je hebt meer behoefte om te praten, je beleeft muziek intenser en je wordt empathischer en socialer. Ook krijg je meer energie, grotere pupillen, verhoogde hartslag en bloeddruk, verhoogde lichaamstemperatuur, moeite met plassen en stijve kaken.

Bijwerkingen en risico’s

De bijwerkingen en risico’s van methylon zijn vergelijkbaar met die van MDMA. Methylon zorgt vaak voor een kater waardoor je geneigd bent om het niet vaak te gebruiken. Ook kan je lichaamstemperatuur oplopen. Als je dan ook veel beweegt (danst) in een slecht geventileerde, vochtige ruimte, dan loop je de kans op oververhitting. Tot slot kun je door overdosering het risico lopen dat verschillende organen van je lichaam niet goed meer kunnen functioneren, met in extreme gevallen de dood tot gevolg.

Extase Explosion Vanilla

Verkopers van research chemicals verkopen nu een mixdrankje onder de naam Extase Explosion Vanilla. Dit drankje is mogelijk gevaarlijk. Het bevat geen methylon meer maar meestal 3-CMC en 5-MAPB. De hoeveelheid en samenstelling is vaak onbekend. Je kunt Extase Explosion wel laten testen bij de testservice zodat je weet wat erin zit. Kijk hier voor testadressen. Er is nog maar weinig bekend over de werking van 3-CMC en 5-MAPB, en over de combinatie nog veel minder. De meeste informatie is gebaseerd op gebruikerservaringen met het middel. Vaak is niet bekend hoeveel iemand genomen heeft en of die persoon het heeft gecombineerd met andere drugs. Ook zijn mensen geneigd om alleen de positieve ervaringen te delen, en niet de negatieve.

Scroll naar boven