Home Vraag Wat is Methylon?

Wat is Methylon?

Methylon (ook wel methylone genoemd) is een Nieuwe Psychoactieve stof (NPS), wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Methylon behoort tot de groep synthetische cathinonen (een subgroep van amfetaminen), net als 3-MMC en 4-MMC. Cathinonen zijn afgeleiden van de stof cathinon dat van oorsprong in de khatplant voorkomt. Een andere naam voor methylon is bk-MDMA. Uit die naam blijkt dat het scheikundig ook erg lijkt op MDMA (XTC). Methylon werd in 2005 in Nederland verkocht in smartshops als “luchtverfrisser” onder de naam Explosion. Sinds 2015 staat het op lijst 1 van de Opiumwet. Daarmee is productie, verkoop, bezit, invoer en uitvoer verboden. 

Over NPS is erg weinig bekend. Er is vaak weinig onderzoek gedaan naar de (langetermijn)effecten. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn als ze toch besluiten het te gebruiken.

Effecten methylon

De effecten van methylon lijken op die van XTC (MDMA). Het werkt stimulerend en geeft euforie. Je hebt meer behoefte om te praten, je beleeft muziek intenser en je wordt empathischer en socialer. Ook krijg je meer energie grotere pupillen, verhoogde hartslag en bloeddruk, verhoogde lichaamstemperatuur, moeite met plassen en stijve kaken.

Bijwerkingen en risico’s

De bijwerkingen en risico’s van methylon zijn vergelijkbaar met die van MDMA.

  • Verslaving: methylon is niet lichamelijk verslavend. Je kunt wel geestelijk verslaafd raken, maar die kans is klein. Methylon zorgt vaak voor een kater, vergelijkbaar met die van MDMA. Hierdoor ben je geneigd om het niet vaak te gebruiken.
  • Oververhittingnet als bij MDMA kan het lichaam wat warmer worden. Als je dan ook veel beweegt (danst) en in een slecht geventileerde, vochtige ruimte bent dan kan het zijn dat je lichaam te warm wordt en je medische hulp nodig hebt.
  • Overdosering: bij een te hoge dosering bestaat de kans dat verschillende organen van het lichaam niet goed meer kunnen functioneren, met in extreme gevallen de dood tot gevolg.

Scroll naar top