Home Vraag Wat is Mephedrone (4-MMC of miauw miauw) en wat zijn de risico's?

Wat is Mephedrone (4-MMC of miauw miauw) en wat zijn de risico’s?

Mephedrone (4-methylmethcathinone, ofwel 4-MMC) is een NPS en werd in Europa sinds 2008 verkocht als plantenvoeding of als badzout. Andere namen zijn mefedron, meow, meow, miauw miauw, M-CA, Bubble en Drone.

Het heeft een (vooral) oppeppende en (deels) bewustzijnsveranderende werking. Er is momenteel nog weinig bekend over de risico’s voor de gezondheid. Gebruikers noemen positieve effecten als een geluksgevoel, wakkerheid, openheid en zin in seks. Als negatieve effecten noemen ze misselijkheid, extreem zweten, bloedneuzen, verhoogde lichaamstemperatuur, duizeligheid, hallucinaties, paranoïde gedachten, kaakspanning, rusteloosheid, hoofdpijn, hartkloppingen, stuiptrekkingen, koude of blauwe vingers. 

Mephedrone zorgt ervoor dat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect (tolerantie). Bovendien kan vooral bij snuiven het verlangen naar het middel snel groeien.

4-MMC lijkt op 3-MMC, maar mensen ervaren 4-MMC als euforischer. 

 

Meer details

Mephedrone is verkrijgbaar in de vorm van kristallen, poeder of capsules, maar wordt soms in pilvorm als XTC verkocht. In 2012 is mephedrone opgenomen in de Opiumwet en op lijst 1 geplaatst. Mephedrone valt dus onder harddrugs. Bezit, productie en verkoop zijn strafbaar. 

Wat zijn de risico’s?
Deze NPS zijn zelden goed onderzocht. Dat betekent dat er maar heel weinig of niets bekend is over de gevolgen op lange termijn, de gevolgen van veelvuldig gebruik, de verslavingskans, welke dosis nodig is voor een optimaal effect of welke dosis gevaar oplevert.

Met name bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Meldingen van gebruikers lopen uiteen van hartkloppingen tot paranoia en paarse verkleuringen van ledematen. Zolang hier nog geen duidelijkheid over is, wordt gebruikers met deze klachten aangeraden direct te stoppen met het gebruik en naar een arts te gaan.

4-MMC lijkt op 3-MMC, maar mensen ervaren 4-MMC als euforischer. Lees meer over mephedrone.

 

 


Vergroot lettertype
Scroll to Top