Home XTC 10 Misverstanden over XTC

10 Misverstanden over XTC

Soms denken mensen dat ze alles weten over XTC. Maar sommige dingen die ze denken zijn helemaal niet waar. Op deze pagina vertellen we over misverstanden over XTC, en over hoe het écht zit.

1) XTC-gebruik is gewoon, iedereen doet het

Doordat XTC veel media-aandacht krijgt, lijkt het soms alsof iedereen XTC gebruikt. Dat klopt niet: de meeste jongeren gebruiken nooit XTC. Onder jongeren die veel naar festivals en dancefeesten is wel een grote groep die soms of regelmatig XTC gebruikt. Lees ook “Hoe normaal is het eigenlijk om drugs te gebruiken?”

2) XTC is vaak vervuild

MDMA is de stof die in XTC zou moeten zitten. Er zijn in het verleden periodes geweest dat er in veel XTC-pillen andere stoffen zaten dan MDMA. Bijvoorbeeld speed of PMMA. Tegenwoordig zit in de meeste XTC-pillen in Nederland MDMA. XTC is in Nederland dus niet meer zo vaak vervuild. Sterker nog: de dosis MDMA in een pil is nu vaak zo hoog, dat dit weer voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

3) Je kunt aan een pil zien wat er in zit

 Veel mensen denken dat pillen met eenzelfde logo, vorm en kleur dezelfde inhoud hebben. Dat is niet zo. Van eenzelfde logo (bijvoorbeeld Uber Eats) kunnen er tientallen varianten zijn, die allemaal verschillende hoeveelheden MDMA of andere stoffen bevatten. Soms zijn de verschillende varianten bijna niet van elkaar te onderscheiden. De enige manier om echt te weten wat er in een pil zit, en hoe hoog de dosering van een pil is, is door hem te testen bij een testservice.

4) Wie XTC gebruikt, moet veel (water) drinken

Het is inderdaad goed om regelmatig een niet-alcoholische drank te drinken wanneer je XTC gebruikt. Maar veel water drinken is gevaarlijk voor XTC-gebruikers. Door XTC kun je minder goed plassen en blijft het vocht in je lijf. Als dat te veel wordt, kan je lichaam het niet meer kwijt. Dan kan er een levensgevaarlijke zwelling in je hersenen ontstaan. Daarom kan een XTC-gebruiker het beste 1 drankje per uur drinken, ook al heb je meer dorst. Lees hier meer over in de FAQ Waarom kun je niet plassen als je XTC slikt?

5) Als het fout gaat met XTC, komt dat door foute pillen

Afgelopen jaren zijn er ongelukken gebeurd met XTC. Het was niet altijd te achterhalen wat er in de pil zat, die deze mensen hadden geslikt. Vaak wordt gedacht dat vervuilde pillen de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen na XTC-gebruik. Maar dat klopt niet. Vooral de hoge doseringen van de pillen lijken een belangrijke rol te spelen bij de stijging van gezondheidsproblemen. Tegenwoordig is een XTC-pil twee keer zo sterk als tien jaar geleden. Lees hier meer over de risico’s van het slikken van hooggedoseerde XTC.

6) MDMA is iets anders dan XTC

Wat is nu MDMA en wat is nu XTC? XTC is de populaire naam van MDMA. In een XTC-pil hoort dus MDMA te zitten. Er bestaat ook een poeder- en kristalvorm van XTC. Dat wordt vaak MDMA-poeder, MDMA-kristallen of MDMA genoemd. De werkzame stof hierin is hetzelfde als in een pil: MDMA. De werking en risico’s zijn hetzelfde.

7) Van XTC word je altijd blij 

De meeste mensen voelen zich na het gebruik van XTC blij en goed. Als je vaak XTC gebruikt, of hoge doseringen gebruikt, ervaar je dat gevoel niet meer zo sterk. Een XTC-roes kan ook verkeerd uitpakken, waardoor mensen zich somber en angstig voelen. Bij mensen die gevoelig zijn voor depressies en angst, kan dit soms langdurige klachten oproepen. Ook mensen die een prettig effect hebben gevoeld, kunnen zich na het gebruik (soms een paar dagen erna) somber voelen. Lees hier meer over de “dinsdagdip” en hoe je dit kunt voorkomen.

8) Eén keer een pilletje kan geen kwaad

Ook al gebruik je maar één keer en gebruik je weinig, dan nog is XTC niet veilig. Iedere persoon reageert anders op XTC en ook de omstandigheden bepalen hoe XTC valt. Het is dus niet te voorspellen hoe je reageert op een XTC-pil. Het kan een prettig effect geven, maar het kan ook vervelende en zelfs levensgevaarlijke bijwerkingen geven. Dat risico is niet groot, maar wel aanwezig.

9) Aan XTC kun je niet dood gaan

Er zijn mensen overleden aan het gebruik van XTC. Vaak was bij hen sprake van een te hoge lichaamstemperatuur. Dit kan zijn veroorzaakt door een onverwachte gevoeligheid van de persoon, maar ook door een hoge dosering. Bijvoorbeeld doordat de pillen veel MDMA bevatten. Combinatie met andere middelen maakt de risico’s groter. Lees hier meer in de FAQ “kun je overlijden door XTC Kan ik bijvoorbeeld oververhitting herkennen?

10) XTC is verslavend 

Veel mensen die XTC hebben gebruikt, willen dat daarna nog een keer meemaken. Sommige mensen vinden uitgaan zonder XTC niet meer leuk. De meeste mensen stoppen zonder al te veel moeite met het gebruik van XTC. In vergelijking met andere drugs zijn er maar weinig mensen die hulp vragen voor een XTC-verslaving.
Scroll naar boven