Hoe overleef je tropische hitte of hevige regen op een festival? Zo kom je de dag door!
Het hele jaar kun je naar festivals. Van maart tot en met oktober kun je dansjes doen op feestjes in de open lucht. Op een ding heb je alleen geen invloed: het weer. Een festival kan helemaal verregenen, maar het kan ook erg warm zijn. Hoe bereid je je nu het beste voor op alle weersomstandigheden op festivals?
Smeer je altijd in met zonnebrand
Als er weinig schaduwplekken zijn, dan loop je en groot risico op verbranden door de zon. Smeer jezelf in met zonnebrand met minimaal factor 30. Doe dit al voor je vertrekt, zodat je een goede basis laag hebt. Herhaal dit regelmatig tijdens het festival. Meer tips bij zonnig weer:
- Draag in de volle zon een hoed, pet of zonneklep.
- Draag luchtige kleding en maak gebruik van laagjes. Bijvoorbeeld een t-shirt met een vestje.
- Doe rustig aan. Stop af en toe met dansen om wat (fris) te drinken, of een ijsje te eten!
- Zoek de schaduw op of ga naar een koele ruimte. Blijf liever uit de zon tussen 12:00 en 15:00.
Oeps, je bent toch verbrand
Je hebt een rode en pijnlijk verbrande huid. Soms kun je je zelfs koortsig voelen en rillerig. Wat moet je doen? Ga direct uit de zon. Thuis kun je je huid afkoelen met aftersun. Zorg dat je huid zich kan herstellen. Heb je klachten als koorts, misselijkheid, overgeven, koude rillingen, hoofdpijn of hartkloppingen? Ga dan naar de EHBO.
Drinken, drinken en nog meer drinken
Een koud biertje op een festival om af te koelen… Dit klinkt goed, maar je moet niet vergeten om tussendoor ook water of fris te drinken. Door het zweten en het drinken van alcohol droog je uit. Hoofdpijn en duizeligheid zijn belangrijke seintjes van je lichaam dat je uitdroogt. Zorg dus dat je genoeg water of fris drinkt! Een extra tip is om ook geen alcohol de dag(en) voor het festival te drinken. Dit zorgt ook voor meer uitdroging.
Check het hitteplan van de festivalorganisatie
Veel festivalorganisatoren maken een hitteplan en passen het festival aan bij extreme temperaturen. Denk aan meer schaduwplekken, meer waterpunten en insmeerbars waar je je kunt insmeren met zonnebrandcrème. Soms verplaatsen ze ook grote acts naar een later tijdstip. Check dat even voor je gaat.
Pas op met drugs
Het is natuurlijk verstandiger om helemaal geen drugs te gebruiken. Doe je dat wel? Let dan op! Door stimulerende drugs krijg je het vaak extra warm. Door hitte en soms een hoge luchtvochtigheid krijg je het nog warmer dan normaal. Je loopt hierdoor extra risico’s. Je kunt bijvoorbeeld oververhit raken. Wat kun je dan doen als je tóch drugs wil gebruiken?
Drink niet te veel water bij XTC
Als je XTC (MDMA) slikt krijg je vaak een hele droge mond. Je denkt daarom dat je heel erge dorst hebt. Maar eigenlijk verstoort XTC dit gevoel. Je voelt de seintjes van je lichaam (hitte, dorst, honger en vermoeidheid) niet goed meer. Dus ga niet ineens heel veel water drinken. Je kunt namelijk een watervergiftiging krijgen. Normaal plas je het teveel aan water uit, maar door XTC maak je het ADH hormoon aan: het antiplas hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam dat vocht vasthoudt. Met andere woorden: je kunt moeilijk of helemaal niet plassen. Het is een ingewikkeld proces in je lichaam. Watervergiftiging is een ernstige situatie waar je zelfs aan kunt overlijden.
Belangrijke tips om watervergiftiging te voorkomen bij XTC gebruik
- Drink maximaal een glas water per uur.
- Wissel dit af met frisdrank.
- Of eet een waterijsje of een lolly tegen de dorst.
- Probeer tijdens en na XTC-gebruik wat zouts te eten (patat, pizza, chips). Lukt eten niet? Probeer dan een zoute bouillon te drinken.
- XTC is pas na ongeveer 40 uur helemaal uit je lichaam is, dus ga ook thuis niet ineens veel water drinken.
Wat kan je doen bij regen?
Zorg ervoor dat je een goede regenjas meeneemt. Paraplu’s zijn op festivals meestal verboden. Draag stevige schoenen die tegen een modderige ondergrond kunnen: rubberlaarzen of sneakers zijn geschikter dan slippers. Neem vuilniszakken mee om je spullen in de tent droog te houden. Op de meeste festivals zijn wel poncho’s te koop, maar een goede regenjas is beter. Gebruik desnoods vuilniszakken als poncho! Een waterdichte tent of een partytent is ook geen overbodige luxe op een meerdaags festival.
Helemaal natgeregend? Let op onderkoeling
Door verdovende drugs (bijvoorbeeld GHB), alcohol of natte kleding kun je onderkoeld raken. Als je veel alcohol drinkt kun je bewusteloos raken. Je reageert dan niet meer als mensen je aanspreken, en je ademhaling kan oppervlakkiger worden. Je hebt dan ook niet door dat je flink afkoelt. Wat kun je doen als je helemaal natgeregend bent en nog rondloopt op het festival?
- Zorg dat je altijd extra kleding bij je hebt, ook al ga je naar een dagfestival. Trek natte kleding uit en pak jezelf warm in met droge kleding. Zet een muts op of trek een hoodie aan, zodat je hoofd ook bedekt is.
- Kom je iemand tegen die aan het rillen is of in de war is? Trek de natte kleding uit en pak hem warm in. Als de omgeving koud is, zorg dan voor een deken.
- Als de situatie ernstig is of wanneer je twijfelt, ga dan naar de EHBO of bel 112!
Wat kan een festivalbezoeker het beste doen bij zwaar onweer?
Als er onweer aankomt, moet je zo snel mogelijk gaan schuilen. Blijf kalm, gebruik de officiële vluchtwegen en luister naar het festivalpersoneel. De veiligste plek om voor de bliksem te schuilen is in een gebouw of auto. Maar op een festivalterrein is dat meestal niet mogelijk. Tenten zijn helaas ook geen veilige schuilplaats tijdens onweer. Kun je echt niet anders? Ga dan op je rubbermatje of luchtbed zitten. Raak de metalen tentstokken en tentwanden niet aan.
Heb je geen schuilplek?
Blijf niet in het open veld staan of vlakbij geluidsmasten of hoge objecten als tribunes. Hurk om jezelf zo klein mogelijk te maken. Blijf zo dicht mogelijk bij de grond en hou je voeten bij elkaar. Als je dit doet en de bliksem slaat bij je in de buurt in, dan is de kans dat je het overleeft veel groter. Het is beter als je op asfalt of een houten/kunststof vloer kan hurken, dan op natte modder. Ook dikke schoenzolen van rubber kunnen helpen.
Eet gezond
Bij feesten en dansen tijdens warme dagen is het nóg belangrijker om gezond te eten. Gelukkig kun je bij festivals meer scoren dan alleen een frietje of een ongezonde snack. Er zijn steeds meer gezonde foodtrucks waar je uit kunt kiezen. Kies vooral groente en fruit, want daar zitten veel vitamines en zouten in. Die zijn op een warme dag extra handig om binnen te krijgen. Een waterijsje af en toe is natuurlijk ook lekker (en handig om af te koelen).
De EHBO is er om je te helpen
Ga langs de EHBO als je twijfelt, of als je je echt niet goed voelt. In Nederland zullen dokters niet raar opkijken van drugsgebruik. Vertel eerlijk wat je hebt gebruikt zodat ze je goed kunnen helpen. Lees hier meer over eerste hulp bij XTC.