Hoe vaak komt het voor?
- Op dit moment zijn er 275.000 jongeren die last hebben van permanente gehoorschade door te harde muziek. En er komen jaarlijks steeds meer jongeren bij met gehoorproblemen.
- 60% van de jongeren hebben weleens een piep in hun oor na het uitgaan. Een piep in je oor na het uitgaan betekent al gehoorschade. Meestal is die piep de volgende dag weg, maar de piep kan ook blijvend worden.
- Zo’n 20% heeft die piep zelfs permanent. Dat wijst op een onherstelbare gehoorbeschadiging.
- 50% van de jongeren denkt dat gehoorschade iets is wat anderen overkomt.
- Gehoorschade is onherstelbaar. Gehoorschade voel je niet altijd aankomen. Het kan in één klap gedaan zijn met je gehoor. Maar je kunt zelf gelukkig wat dingen doen om het te voorkomen.
Wat kun je zelf doen?
- Draag altijd gehoorbescherming als je uitgaat. Er zijn oordoppen met een muziekfilter. Deze filter vervormt de muziek niet en zorgt ervoor dat je de mensen om je heen nog goed kunt verstaan. Deze oordoppen zijn zo klein dat je ze nauwelijks ziet zitten. Hier vind je een overzicht van verkopers van goede oordoppen of kijk op Oorcheck.
- Houd afstand tot de boxen. Hoe dichter je bij de boxen staat, hoe zwaarder je gehoor wordt belast door de harde muziek.
- Neem een ‘oorpauze’: geef je oren ook af en toe rust op een stillere plek.
- Doe de hoortest of laat regelmatig je gehoor testen om eventuele problemen vroeg op te sporen.
- Meten=weten. Meet zelf hoe hard het geluid is. Gebruik een gratis decibelmeter app. Het volume zou maximaal 103 decibel mogen zijn, maar soms is het aantal decibel wel 110 tot 130 decibel.
- De ene persoon is gevoeliger voor het ontwikkelen van gehoorschade dan de andere. Als je te vaak, te lang naar te harde muziek luistert neemt de kans op gehoorschade hoe dan ook toe.
- Als je problemen hebt met je gehoor dan kun je een hoortoestel krijgen. Een hoortoestel versterkt het geluid dat je zonder toestel niet of slecht kunt horen, maar brengt nooit je volledige gehoor terug.
Wat doet de overheid?
- Begin 2014 zijn er afspraken gemaakt tussen de overheid en een deel van de branche (poppodia, organisatoren van concerten en dancefeesten).
- In dit convenant ‘Preventie Gehoorschade Muzieksector’ is afgesproken dat de muziek op maximaal 103 decibel mag staan (dit was soms wel 110 tot 130 decibel).
- Er moeten goede oordoppen voor bezoekers beschikbaar zijn tegen een kleine vergoeding.
- Bij het convenant hoort de campagne I Love My Ears.
- Op 6 december 2018 is het convenant verlengt en uitgebreid met partners als studentenverenigingen, fitnesscentra, bioscopen en schoolfeesten. Festivalorganisatoren hielden zich de afgelopen jaren aan de afgesproken dB limiet van 103. Ze merken ook dat steeds meer mensen oordoppen kopen.