Home Stoppen/minderen Adviesgesprek is gratis en vrijblijvend

Veel instellingen voor verslavingszorg bieden de mogelijkheid voor een adviesgesprek. Een adviesgesprek is gratis en je hebt geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Ook naasten, ouders en jongeren kunnen een gesprek aanvragen. 

Het is moeilijk om voor jezelf te bepalen hoe je het beste om kunt gaan met gebruik van alcohol of drugs. Want hoe kun je het beste minderen of stoppen? Kun je dit zelf of heb je hulp nodig van een hulpverlener?

Wat je leert in het adviesgesprek

Samen met een hulpverlener kun je in een adviesgesprek bepalen wat voor jou precies het probleem is en hoe je dat kunt aanpakken. Je krijgt bijvoorbeeld tips hoe je zelf kunt stoppen. Je kunt ook het advies krijgen om een behandeling te starten bij de instelling. 

Behandeling is niet verplicht

Als de uitkomst van het gesprek is dat je een behandeling kunt volgen dan ben je niet verplicht om daar ook voor te kiezen. Het is een namelijk een advies. Wel is het sterk aan te raden het advies op te volgen. Mocht je ervoor kiezen om in behandeling te gaan dan zal een medewerker een intakegesprek met je inplannen. Hiervoor heb je wel een verwijzing nodig van je huisarts. 

Telefonisch advies

Ook bij de Drugs Infolijn kunnen ze met je meedenken over je situatie. Zij spreken dagelijks mensen die de controle over hun eigen gebruik verliezen of last hebben van het gebruik van anderen. Je kunt ze bereiken voor advies of andere vragen over alcohol en drugs op 0900-1995 (10ct/m). 

Veel instellingen voor verslavingszorg bieden vrijblijvende adviesgesprekken aan:

  • Mondriaan adviesgesprek
    Het werkgebied bestrijkt heel Zuid-Limburg.
  • Jellinek adviesgesprek
    In dit gesprek geeft een van de medewerkers praktische informatie over bijvoorbeeld de behandelmogelijkheden en de faciliteiten (omgeving Amsterdam, Utrecht en Amersfoort).
  • Antes adviesgesprek
    In dit gesprek kun je vragen stellen en wordt gekeken naar passende behandelmogelijkheden (omgeving Rotterdam).
  • Brijder persoonlijk gesprek
    Een gratis gesprek over het stoppen/minderen van gebruik (omgeving Noord- en Zuid-Holland).

NB Soms kun je hiervoor ook terecht bij een preventiedeskundige die spreekuur houdt op je opleiding. De studieadviseur of decaan weet daar meer van.

Scroll naar boven