Home Nieuws 7 fabels over alcohol ontkracht
7 fabels over alcohol ontkracht

7 fabels over alcohol ontkracht

Nee, alcohol helpt niet tegen griep en 7 andere fabels ontkracht. 

Een glaasje alcohol heeft een ontsmettende werking bij ziekte. Nope. Het alcoholpercentage in bier (5%), wijn (10%) en zelfs sterke dranken (>15%) is te laag om de ziektekiemen te bestrijden. 

Een glas per dag is niet schadelijk voor de gezondheid. Fout! Bepaalde onderzoeken tonen aan dat een glas rode wijn per dag de kans op bepaalde chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verkleint. Maar tegelijkertijd verhoogt een dagelijkse inname van een klein glas wijn of één biertje het risico op een bepaald type huidkanker met 11 procent, een ander type zoals borst-, darm- en longkanker met 7 procent. De voordelen van alcohol wegen dus niet op tegen de nadelen. 

Hoe meer je drinkt, hoe minder stress. Weer niet waar. Alcohol mag dan een ontspannend effect hebben op lichaam en geest, meer drinken is niet meteen de oplossing voor wie kampt met stress. Want overmatig alcoholgebruik uit zich op termijn in aanzienlijke gezondheidsproblemen.

Je seksuele prestaties worden beter wanneer je gedronken hebt. Matig alcoholgebruik werkt ontremmend waardoor het verlangen naar seks toeneemt. Tegelijkertijd daalt bij mannen de testosteronspiegel, waardoor het hoogtepunt net iets langer kan worden uitgesteld. Bij vrouwen nemen de hormonen dan weer net toe, met een heftiger orgasme als gevolg. Allemaal goed en wel, maar één glas te veel en je krijgt het averechts effect, denk aan erectieproblemen en moeite met klaarkomen.

Beter een keer stevig doordrinken, dan iedere dag een beetje. Weer zo’n fabeltje. Denk maar aan het effect dat grote hoeveelheden alcohol op je lever heeft. Zelfs wanneer piekgebruik op weekbasis niet tot overmatige alcoholconsumptie (meer dan 10 consumpties) leidt, is het absoluut not done voor een goede gezondheid.

Een koude douche werkt ontnuchterend. Nee hoor, een koude douche heeft (net als cafeïne) een opwekkend effect, maar de enige manier om weer nuchter voor de dag te komen is je lever zijn werk laten doen.

En deze twee zijn ook niet waar: nog wat eten voor het slapen absorbeert de alcohol beter en bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. 

Lees het hele artikel op hln.be.

 

Scroll naar boven