Home Nieuws Aantal doden door drugs en drank in het verkeer fors toegenomen

Aantal doden door drugs en drank in het verkeer fors toegenomen

Het aantal doden bij verkeersongelukken waarbij alcohol of drugs in het spel is, neemt de laatste jaren flink toe. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de politie. In 2016 overleden er 13 mensen bij een ongeluk dat was veroorzaakt door een bestuurder onder invloed. Vorig jaar waren dat er 61.

De werkelijke aantallen zijn zeer waarschijnlijk hoger omdat er alleen onderzoek wordt gedaan naar middelengebruik als de veroorzaker van het ongeluk het overleeft. Wanneer de bestuurder overlijdt, gebeurt dat meestal niet omdat er geen vervolging mogelijk is.

Meer drugs en drank in het verkeer

Eind vorig jaar werd al bekend dat het aantal boetes en rijontzeggingen voor rijden onder invloed na de coronaperiode met 34 procent is toegenomen, terwijl er niet meer op werd gecontroleerd. “Kennelijk overschatten deze mensen zichzelf of onderschatten ze de gevaren”, zegt Broer.

Volgens de politie zijn er in 2022 zo’n 43.000 mensen bekeurd voor rijden onder invloed. Daarvan hadden er 25.000 te veel gedronken en waren er 18.000 onder invloed van drugs, met name cannabis.

Lees het hele artikel van op NOS.nl.

Meer info:

Scroll naar boven