‘Lieve xtc gebruikers. Het is 3:39. Vanaf 18:00 hebben we gewerkt om het afval van jullie pilletjes op te ruimen. Da’s gelukt. Kost @Brab_Landschap wel tienduizenden €’s en wat bos maar jullie kunnen in ieder geval weer lekker festivallen.’
Met deze boze tweet maakte boswachter Erik de Jonge van Het Brabants Landschap in mei van dit jaar nogal wat los op Twitter en in de landelijke media. Het was dan ook niet de eerste keer dat hij op zijn terrein drugsafval tegenkwam. Vele honderden keren per jaar gaat het om afval van wietteelt, zoals plantenresten of steenwol. Maar steeds vaker komt hij vaten gevaarlijke vloeistof tegen, afkomstig van de productie van synthetische drugs zoals xtc en speed.
Doordeweeks een groene modelburger, maar in het weekend feesten met een pilletje. Terwijl drugsgebruik bijdraagt aan ontbossing, watervervuiling en dumping van drugsafval. Bij de Amsterdamse Tom staan drugsgebruik en de milieuvervuiling die erachter schuilgaat, haaks op zijn duurzame leefstijl. “Maar als je toch drugs wilt gebruiken, is het moeilijk om het op een verantwoorde manier te doen.”
Ook Fred vindt het lastig. “Ik gebruik bijvoorbeeld wel eens lachgas, op feestjes bij mensen thuis. Maar ik wil dat niet al te vaak doen, omdat lachgas een sterk broeikasgas is.” Bovendien is lachgas een belangrijke bedreiging voor de ozonlaag, om nog maar te zwijgen van de milieu-impact van de metalen patronen die gebruikt worden.
Lees het hele artikel van Koen Moons op downtoearthmagazine.nl