Home Nieuws Amsterdams drugsmuseum Poppi lanceert plan voor mobiele xtc-winkel: ‘We willen beleidsmakers prikkelen’

Amsterdams drugsmuseum Poppi lanceert plan voor mobiele xtc-winkel: ‘We willen beleidsmakers prikkelen’

Na een geslaagd experiment in Utrecht wil het Amsterdamse drugsmuseum Poppi nu gaan rondtrekken met een mobiele ‘xtc-winkel’. Initiator Machteld Busz (42) is op zoek naar creatieve makers die willen helpen met het ontwerp.

Vorig jaar creëerden jullie een ‘interactieve expositie’ in de vorm van een xtc-winkel in Utrecht. Was het voor iedereen duidelijk dat het niet echt was?

“Nee, dat was het grappige. Ik heb nog steeds brieven van boze buren op mijn bureau staan. Voor alle duidelijkheid: we verkochten geen echte xtc. Wat we wel deden is spelen met een toekomstbeeld: als drugs toegestaan zouden zijn, hoe zou dat eruitzien? We hadden drie versies van een xtc-verkooppunt ontworpen: een apotheek, een smartshop en een festival.”

En nu willen jullie dat experiment doortrekken.

“Ja, want er ontstonden hele interessante gesprekken over wat je wel en niet zou moeten willen, bijvoorbeeld over de marketing en de voorwaarden van verkoop. Zorgminister Kuipers is ook langs geweest. De winkel leverde een veel genuanceerder debat op dan voor- en tegenstanders die tegen elkaar staan te schreeuwen – op locatie, maar ook in de media.

Lees het hele artikel van Marijne Beijen op Parool.nl.

Scroll naar boven