Home Nieuws Artsen zien steeds meer dronken fietsers op spoedeisende hulp: 'Met alcohol op vier keer meer kans op hersenletsel'

Artsen zien steeds meer dronken fietsers op spoedeisende hulp: ‘Met alcohol op vier keer meer kans op hersenletsel’

Dronken op de fiets na een avondje uit? Doe het niet, waarschuwen artsen van de spoedeisende hulp. Jaarlijks lopen 2.000 dronken fietsers ernstig hersenletsel op na een valpartij. En dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden.

“We zien mensen die zo hard op hun hoofd vallen dat ze een bloeding hebben waarbij ze geheugenproblemen krijgen of uitval van een arm of een been”, waarschuwt arts David Baden van het Diakonessenhuis in Utrecht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen.

Eenzijdige ongevallen

Gemiddeld komen er per week veertig dronken fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp terecht. Opvallend vaak gaat het om eenzijdige ongevallen. Volgens Baden is er meer bewustzijn nodig over de gevaren van fietsen als je een slok op hebt.

“Met de BOB-campagne hebben we gezien dat steeds minder mensen in de auto stappen met alcohol op.” Datzelfde zouden we ook met fietsen moeten hebben, vindt de arts.

Gevaar wordt onderschat

“We zijn ons niet bewust van het gevaar van fietsen met alcohol op”, ziet hij. “Je gaat er onterecht vanuit dat dronken fietsen minder gevaarlijk is dan autorijden. Ik heb het zelf in het verleden ook gedaan en toen heb ik het gevaar ook onderschat.”

Lees het hele artikel van Peter Huting op Eenvandaag.nl.

Meer info:

Scroll naar boven