Home Nieuws Belangrijkste punten uit de Nationale Drug Monitor 2021

Belangrijkste punten uit de Nationale Drug Monitor 2021

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom drugs, alcohol en tabak? Het nieuwe kerncijferrapport van de Nationale Drug Monitor vat recente ontwikkelingen per middel samen in infographics. Zo is in één oogopslag te zien wat de laatste feiten en trends zijn voor bijvoorbeeld cocaïne, tabak, alcohol, cannabis en andere middelen.

Eind vorig jaar verving de nieuwe website www.nationaledrugmonitor.nl de jaarberichten van de Nationale Drug Monitor (NDM). De NDM geeft een overzicht van middelengebruik en ontwikkelingen in wetgeving, beleid en alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit en overlast.

Gevolgen van de coronacrisis op middelengebruik

Het rapport beschrijft onder meer de gevolgen van de coronacrisis op het middelengebruik in verschillende groepen van de bevolking. Ook de gezondheidsrisico’s van middelengebruik komt aan bod. Zo daalde in 2020 het aantal geregistreerde incidenten waar alcohol in het spel was en ook het aantal drugsincidenten nam af. De geregistreerde drugsgerelateerde sterfte nam juist toe. Er is geen goede verklaring voor deze stijging. Het nieuwe speciale register voor drugssterfte – dat drugssterfte beter in kaart moet brengen aan de hand van forensische gegevens –  kan hier de komende jaren meer zicht op geven. 

Meer drugs in beslag genomen tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronacrisis is er weinig veranderd bij de productie en handel van drugs.  Dat blijkt uit cijfers over inbeslagnames en gegevens over de prijs en kwaliteit van drugs. Zo nam de politie tijdens de coronacrisis in 2020 meer kilo’s cannabis in beslag en deed de douane meer drugsvangsten van cocaïne, ecstasy/MDMA en amfetamine. Ook het aantal ontmantelde productielocaties voor onder meer synthetische drugs is onverminderd hoog. Daarentegen zijn in 2020 minder hennepkwekerijen ontmanteld en hebben de coronamaatregelen geleid tot een afname van rechtszaken.

Trimbos-instituut, 2022

Scroll naar boven