Home Nieuws Carnaval, sport en alcohol: tips
Er is nu hard bewijs dat alcohol je DNA beschadigt

Carnaval, sport en alcohol: tips

Carnaval is alweer bijna voorbij. De kans is groot dat je de dagen na carnaval een pijnlijk kloppend hoofd hebt en je niet zo fit voelt. Dat komt doordat het drinken ervan impact heeft op veel organen en belangrijke lichaamsfuncties in je lijf: bijvoorbeeld op de opname, het transport en verbruik of de opslag van bijna alle voedingsstoffen. Ongeveer twintig procent van de alcohol die je drinkt wordt snel door je maag geabsorbeerd, de andere tachtig procent komt direct in je bloed terecht.

Uithoudingsvermogen
Sport.nl ging voor jou uitzoeken wat het van alcohol is op je sportprestaties: je hebt minder uithoudingsvermogen, je beweegt minder gecoördineerd en hebt een minder goed reactievermogen. De kans dat je een blessure oploopt, is daarom groter als je gaat sporten terwijl er (nog) alcohol in je bloed zit.

Spierpijn
Houd er ook rekening mee dat je na een weekend carnaval vieren meer spierpijn hebt dan normaal als je weer gaat trainen. Het drinken van alcohol hindert namelijk de afbraak van melkzuur dat in je spieren terechtkomt als je gesport hebt. Dit betekent overigens niet dat je na je carnavalsweekend lekker op de bank moet blijven hangen, want sporten kan je juist ook helpen om van je kater af te komen.

Lees ook alle tips van Celebrate Safe.

En bekijk de FAQ Heeft alcohol invloed op je sportprestaties?

Scroll naar boven